Copiii care îi vor oferi flori Papei Francisc la sosirea în România sunt urmașii unui erou anticomunist

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Papa Francisc ajunge în România, într-o vizită pentru susținerea valorilor europene și omagierea martirilor catolici din perioada comunistă, notează Reuters.

La sosire, doi copii îi vor oferi flori Sfântului Părinte. Cei doi sunt frați greco-catolici (13 şi respectiv 12 ani) și provin din familia unui erou, Augustin Vișa, potrivit Administrației Prezidențiale.

Augustin Vișa a fost întemnițat pentru convingerile sale democratice atât de regimul lui Antonescu, cât și de invadatorii sovietici și de regimul comunist din România.

Augustin Vișa (1904-1989) a fost avocat, doctor în drept, înalt funcționar la CEC, membru al Partidului Național Țărănesc din 1927 și președinte al Tineretului intelectual național-țărănesc din 1936. Este originar din Șeica Mare, unde tatăl i-a fost învățător la școala parohială greco-catolică.

Augustin Vișa a fost arestat în regimul lui Ion Antonescu pentru „activitate antifascistă“ pentru că era colaborator la un post de radio care făcea legătura între fruntașul țărănist Iuliu Maniu și Aliați. Eliberat în august 1944, a fost arestat de sovietici din același motiv – activități antifasciste (de fapt calitatea de lider țărănist i-a deranjat pe ruși), declarat „criminal de război“ și deportat în URSS.

În 1956 a fost eliberat de justiția sovietică, dar în țară a fost încătușat încă doi ani, la penitenciarele de la Gherla și la Râmnicu Sărat.

A murit în 1989, înainte de revoluția anticomunistă, dar a lăsat în manuscris memoriile sale publicate de familie după 1990 despre calvarul îndurat în dictaturile consecutive.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel