Cehia dă afară Rusia dintr-o licitație pentru o centrală nucleară

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
vladimir putin
vladimir putin

Guvernul ceh a anunţat luni că exclude agenţia nucleară rusă Rosatom dintr-o licitaţie de mai multe miliarde de euro pentru construirea unei noi unităţi într-o centrală nucleară locală, pe fondul tensiunilor diplomatice cu Moscova, relatează AFP.

Decizia survine după expulzări reciproce ale diplomaţilor din ambele ţări, în timp ce Praga a acuzat serviciile secrete ruse că au orchestrat o explozie mortală pe teritoriul ceh în 2014.

"Nu se va cere Rosatom să furnizeze documente pentru evaluarea securităţii'', a declarat jurnaliştilor ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Karel Havlicek.

După această decizie de excludere, companiile FED, franceză, KHNP, sud-coreeană, şi Westinghouse, americană, rămân în cursă pentru a câştiga contractul pentru construirea unei noi unităţi în centrala nucleară Dukovany, situată în sudul ţării, până în 2036.

Un număr de 18 diplomaţi ruşi, identificaţi de serviciile de informaţii cehe ca spioni, au părăsit luni Praga pentru a ajunge la Moscova şi 20 de diplomaţi cehi au fost de asemenea expulzaţi de Rusia, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel