CEDO reduce, de la 1 februarie, la 4 luni termenul în care poate fi sesizată

Fotografie creată de EKATERINA BOLOVTSOVA, de la Pexels
Fotografie creată de EKATERINA BOLOVTSOVA, de la Pexels

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), braţul judiciar al Consiliului Europei, va reduce, de la 1 februarie, de la 6 la 4 luni termenul în care poate fi sesizată după epuizarea căilor de recurs naţionale, a anunţat luni instanţa paneuropeană de la Strasbourg, potrivit AFP.

Decizia îi priveşte potenţial pe cei 830 de milioane de locuitori din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei şi semnatare ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, la a cărei respectare CEDO este responsabilă să vegheze, scrie Agerpres. 

'Cu începere de la 1 februarie, termenul pentru sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului nu va mai fi de 6, ci de 4 luni după ultima decizie a justiţiei (...) într-un dosar, corespunzând în general unei hotărâri a celei mai înalte jurisdicţii din statul respectiv', arată CEDO într-un comunicat.

Din punct de vedere tehnicDin punct de vedere tehnic, această modificare 'rezultă din Protocolul nr.15 al Convenţiei', intrat în vigoare la 1 august 2021, precizează comunicatul.

Acest Protocol prevedea 'o perioadă tranzitorie înainte ca modificarea termenului de sesizare să devină efectivă', perioadă ce va lua sfârşit la 1 februarie, dată de la care 'reclamanţii şi avocaţii lor vor trebui să se conformeze noului termen de sesizare a Curţii, în caz contrar, plângerea lor va fi declarată neadmisibilă', explică instanţa de la Strasbourg.

Termenul de sesizare'Termenul de sesizare a CEDO în cele 4 luni care urmează ultimei decizii a justiţiei este una dintre condiţiile de admisibilitate', adaugă CEDO, insistând asupra faptului că 'nerespectarea, fie şi numai a uneia din condiţiile de admisibilitate, antrenează neadmisibilitatea plângerii'.

Creată în 1959, CEDO, ale cărei hotărâri sunt obligatorii pentru statele membre ale Consiliului Europei, este chemată adesea să se pronunţe în dosare răsunătoare, precum recent în cazul dizolvării ONG-ului Memorial din Rusia, sau în probleme din societate.

Ea poate ajunge să statueze şi în chestiuni interstatale, precum între Rusia şi Ucraina, aminteşte France Presse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy