Cea mai tânără femeie care zboară singură în jurul lumii

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Fotografie creată de NastyaSensei, de la Pexels
Fotografie creată de NastyaSensei, de la Pexels

O adolescentă britanico-belgiană a devenit joi cea mai tânără femeie care a zburat singură în jurul lumii şi totodată prima persoană care a făcut acest lucru cu un avion ultrauşor, după o odisee care a durat cinci luni şi a cuprins cinci continente, informează Reuters.

Zara Rutherford, în vârstă de 19 ani, a revenit pe Aeroportul Kortrijk-Wevelgem din Belgia după ce a parcurs în zbor 51.000 km peste 52 de ţări, scrie Agerpres. Ea a decolat în această aventură pe 18 august, la bordul celui mai rapid avion ultrauşor din lume, Shark UL.

Uralele şi aplauzele s-au înteţit când avionul ei a aterizat şi s-a oprit pe pistă. "Este pur şi simplu o nebunie, nu prea am procesat-o bine", a declarat Rutherford în faţa reporterilor zâmbind învelită în drapelele Marii Britanii şi Belgiei. După penultima etapă, de miercuri, către un sat german, ea a spus că a fost o călătorie pe care nu o va repeta niciodată.

Rutherford a rămas blocată timp de o lună în Alaska din cauza condiţiilor meteorologice şi a problemelor legate de vize. O furtună de iarnă a forţat-o să facă o altă oprire lungă în Orientul Îndepărtat al Rusiei, înainte de a călători în Asia de Sud, Orientul Mijlociu şi înapoi în Europa.

S-a temut pentru viața sa



Survolările sale preferate au fost peste New York şi în zona unui vulcan activ din Islanda, însă a avut parte şi de momente în care s-a temut pentru propria viaţă, inclusiv în timpul zborului peste întinderile îngheţate din Siberia şi când, din cauza vremii nefavorabile, s-a aflat la un pas de a pătrunde în spaţiul aerian nord-coreean. "Testau rachete fără niciun avertisment", a declarat ea referitor la temerile pe care le-a avut în timp când se gândea să traverseze statul autoritar în timpul unui ocol din Rusia către Coreea de Sud. "Dacă văd pe ecran un mic punct sau un avion care e destul de jos şi se îndreaptă spre ţara lor e foarte posibil să trimită pe cineva să arunce o privire", a declarat Rutherford pentru Reuters. "Şi, sincer, n-am fost prea interesată de aşa ceva!", a adăugat ea.

Pentru a îndeplini criteriile pentru un zbor în jurul lumii, Rutherford a atins două puncte opuse pe glob: Jambi, în Indonezia şi Tumaco, în Columbia.

"Tinerele pot fi îndrăzneţe, ambiţioase"

Zara Rutherford a doborât recordul stabilit de americana de origine afgană Shaesta Wais, care în 2017 a devenit cea mai tânără femeie care a zburat singură în jurul lumii, la 30 de ani.

Cel mai tânăr titular masculin



Cel mai tânăr titular masculin al acestui record este Mason Andrews, care avea 18 ani când a încheiat o astfel de călătorie. Rutherford a devenit, de asemenea, prima belgiană care a făcut ocolul lumii singură într-un avion cu un singur motor.

Pe parcursul călătoriei, ea a ascultat melodii dintr-un playlist de 40 de ore. Adolescenta a declarat că ultima etapă a călătoriei, din Germania, a fost foarte dificilă din cauza ploii şi a ninsorii, însă pe final s-a bucurat de compania aeronavelor uşoare ale echipei de acrobaţii aeriene Red Devils din cadrul Forţelor Aeriene Belgiene.

Răspunzând în franceză, olandeză şi engleză întrebărilor reporterilor, Rutherford a spus că aşteaptă cu nerăbdare să petreacă timp alături de familie şi să îşi vadă pisicile.

Ea a obţinut licenţa de pilot în 2020 după ce s-a antrenat cu tatăl ei de la vârsta de 14 ani, iar din septembrie intenţionează să studieze ingineria la o universitate din Statele Unite sau din Marea Britanie.

Visează să devină astronaută



Zara Rutherford visează să devină astronaută şi şi-a exprimat speranţa ca aventura sa să le încurajeze pe femei să urmeze cariere în domenii precum ştiinţa, tehnologia şi aviaţia. "Fetele sunt adesea încurajate să fie frumoase, amabile, săritoare şi drăguţe. Cu zborul meu vreau să le arăt tinerelor că pot fi îndrăzneţe, ambiţioase şi că îşi pot îndeplini visurile", a spus ea.

"Faceţi ceva nebunesc! Dacă aveţi ocazia, nu staţi pe gânduri, pentru că aveţi o singură viaţă", a transmis ea la revenirea în Belgia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel