EXCLUSIV  Ce aleg românii: salariu de 1000 de euro în țară sau 2000 în străinătate? „Cred că se poate și la noi 2000 de euro și chiar și mai mult”

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce aleg românii: salariu de 1000 de euro în țară sau 2000 în străinătate? „Cred că se poate și la noi 2000 de euro și chiar și mai mult” / Foto: Captura Youtube
Ce aleg românii: salariu de 1000 de euro în țară sau 2000 în străinătate? „Cred că se poate și la noi 2000 de euro și chiar și mai mult” / Foto: Captura Youtube

Românii se confruntă adesea cu dilema: să opteze pentru un salariu mai mic în țară sau să plece în străinătate pentru un venit mai mare. Opiniile sunt împărțite, iar fiecare alege în funcție de prioritățile și valorile personale, însă majoritatea au ales să rămână în țară, conform unui sondaj realizat pe stradă de StiriDiaspora. 

„Aș alege 2000 de euro în străinătate pentru că după cum știm la inflația din ziua de azi, nu îți ajung pentru cheltuieli și aș opta pentru un salariu mai bun, un trai mai bun. Deci ma tentează străinătatea.”, spune o tânără. Aceasta se simte atrasă de oportunitățile financiare pe care le oferă străinătatea.

Pe de altă parte, există și români care preferă să rămână în țară, chiar și pentru un salariu mai mic. „Aș alege 1000 de euro în România deoarece cu banii aceștia e mai ușor să dezvolți o afacere în România. Sunt taxele mai mici și în afară, de exemplu, dacă vrei să deschizi un restaurant sau orice altceva trebuie să investești mult mai mult și nici nu îți scoți banii. În România sunt mulți clienți care vin și din afară, ar fi mai mulți oameni. Mi se pare mai ok să rămân în România, că strâng banii și îmi pot face mai multe afaceri.”, argumentează un alt tânăr.

 

„Personal aș prefera să rămân în țară”

 

Această perspectivă este împărtășită și de alți patru participanți la discuție, care apreciază confortul de a lucra în țara lor natală și oportunitățile pe care le oferă.

„În primul rând cred că se poate și în România 2000 de euro și chiar și mai mult doar să fie dorință și curaj. Aș alege mai puțini bani în țară pentru că aici te simți acasă. Acolo chiar dacă faci 2000 de euro, te simți străin și oricât de mulți ani ai sta acolo nu o să simți că faci parte dintre ei cu adevărat.”, adaugă o altă voce.

„Aici am prieteni, familie, iubită, iar în străinătate este destul de greu să te adaptezi cu limba, cu zonele etc. Este o decizie destul de dificilă să te muți în străinătate, eu personal aș prefera să rămân în țară. Doar dacă ar fi vorba de o sumă mult mai mare m-aș mai gândi să plec.”, mai spune o a treia persoană care preferă să câștige mai puțini bani în România în detrimentul unui salariu mai bun în străinătate. 

La finalul sondajului, majoritatea s-a pronunțat pentru opțiunea de a rămâne în România, iar aceasta a fost determinată de importanța legăturilor sociale și emoționale, care sunt adesea mai valoroase decât aspectele financiare. 

Chiar dacă pentru unii suma de bani poate fi un factor decisiv în luarea unei decizii, majoritatea participanților au subliniat că o eventuală mutare în străinătate nu ar fi definitivă. Legăturile familiale și sentimentul de „acasă” sunt aspecte pe care nicio sumă de bani nu le poate înlocui.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel