EXCLUSIV  Cazarea, capcana întinsă de patroni muncitorilor români din Germania. Raluca Gheorghe: "Vor să-i facă să depindă de ei"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Plecatul la muncă în Germania a devenit un miraj pentru mulți români care speră să câștige în câteva luni, banii pe care în România i-ar fi câștigat pe întreg anul. Din păcate, angajatorii din Germania întind și numeroase capcane angajaților din estul Europei. 

Raluca Gheorghe, consilier în cadrul "Faire Mobilitaet", o organizație finanțată de statul german și de sindicatele germane, menită să asigure buna informare a lucrătorilor est-europeni, spune că angajatorii germani le întind acestora numeroase capcane. Una dintre acestea ar fi asigurarea cazării la prețuri foarte mari și în condiții improprii unei vieți normale. Totodată, interesul angajatorilor nemți ar fi ca angajatul român să nu își poată căuta rapid un alt loc de muncă, de aceea patronii caută să-i "lege" de job prin oferirea unei cazări contracost. Practic, dacă angajatul român ar vrea să își găsească un alt loc de muncă, ar trebui de asemenea să-și găsească rapid și o altă cazare. 

"Cazarea muncitorilor este o altă mare problemă în domeniul construcțiilor. De cele mai multe ori, cazările sunt în condiții nefavorabile și la prețuri restrictive. Cazarea oferită de angajator duce la dubla dependență de angajator. Practic, angajatul român este dependent de angajator, o dată prin raportul de muncă, iar a doua oară, prin raportul de chirie," a spus Raluca Gheorghe. 

Angajatorul declară concediul la stat, iar angajaților români le sunt refuzate zilele de concediu

 

Consilierul Faire Mobilitaet a vorbit de asemenea despre trucurile folosite de angajatori pentru a obține profit maxim chiar și din concediul pe care ar trebui să-l ofere angajaților. 

"O altă problemă este dispariția zilelor de concediu. În Germania, dreptul la concediu de odihnă în domeniul construcțiilor se realizează prin intermediul caselor sociale din construcții. Toate companiile care activează în industria contrucțiilor plătesc un procent convenit din salariul brut la aceste case sociale, casa de asigurări sociale rambursând angajatorului salariul pe perioada concediului de odihnă. Totuși, angajații află în mod surprinzător că angajatorul a primit banii pentru concediul de odihnă care i se cuvine angajatului, deși ei nu și-au luat concediul de odihnă. 

(...)Alte probleme importante cu care se confruntă angajații din această branșă sunt neplata salariilor. În multe cazuri, angajații ne povestesc că nu și-au primit salariile conform orelor lucrate, sau în cel mai rău caz că nu și-au primit salariul deloc," a mai spus Raluca Gheorghe. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel