Câte ouă ai voie să consumi de Paște și ce probleme de sănătate pot aduce, dacă mânânci prea multe

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Câte ouă ai voie să consumi de Paște și ce probleme de sănătate pot aduce, dacă mânânci prea multe / Foto: Unsplash
Câte ouă ai voie să consumi de Paște și ce probleme de sănătate pot aduce, dacă mânânci prea multe / Foto: Unsplash

Ouăle sunt un aliment emblematic al sărbătorii de Paști și sunt întotdeauna prezente pe masă în această perioadă. Ele pot fi preparate fierte, în drob, în pască sau cozonac. Întrebarea este, când consumăm prea multe ouă?

Ouăle sunt un aliment foarte popular în preajma Paștelui și foarte nutritiv, bogat în vitamine, minerale, antioxidanți, proteine și grăsimi. Însă, în această perioadă, riscăm să facem abuz de acest aliment fără să ne dăm seama.

 

Consumul ouălelor de Paște

 

Pe lângă faptul că ciocnim ouă roșii, moment în care se consumă unul-două ouă după, ele sunt un ingredient omniprezent și în majoritatea produselor tradiționale, conform consultantei în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională, Lygia Alexandrescu.

Prepararea drobului necesită o cantitate mare de ouă, salata boeuf de Paște conține, de asemenea o cantitate semnificativă de ouă în maioneză și chiar prin ea, cozonacul pasca, prăjiturile, toate au ouă.

Însă câte ouă înseamnă însă prea mult și cum putem consuma toate aceste produse în așa fel încât să nu facem abuz de ouă? Ei bine, ai nevoie de o strategie în care uneori lași oul roșu pe altă zi...

 

2. Câte ouă a... (bobysbk-zbvez5nsf1k-unsplash.jpg)

 

Câte ouă se pot mânca în siguranță pe zi

 

Ouăle conțin mult colesterol, unul dintre principalii factori ai bolilor de inimă, dacă este prea ridicat. Însă, pe măsură ce continuăm să aflăm cum interacționează ouăle cu colesterolul și cu bolile cronice, devine din ce în ce mai clar că riscul asociat consumului de prea multe ouă diferă de la o persoană la alta.

De asemenea, luați în considerare cantitatea de colesterol total din masa dumneavoastră de Paște, provenit din alte alimente în afară de ouă.

Pentru un adult sănătos, cu niveluri normale de colesterol și fără factori de risc de boli de inimă semnificativi la bază, unele cercetări sugerează că 1-2 ouă pe zi pot fi sigure.

Un mic studiu efectuat pe 38 de adulți sănătoși a constatat că până la 3 ouă pe zi nu sunt un pericol pentru sănătate. Însă pentru că Paștele nu este în fiecare zi, se poate face o excepție 2-3 zile.

Riscul ar putea varia pentru diferite grupuri

 

Deși se pare că a consuma câteva ouă pe zi este sigur pentru majoritatea adulților sănătoși, este important să rețineți că unele cercetări încă sugerează contrariul - în special pentru anumite grupuri.

Un studiu efectuat pe adulți europeni arată că consumul a 2-4 ouă în fiecare săptămână poate contribui în mod substanțial la aportul de colesterol din alimentație și crește riscul de boli de inimă, în special la persoanele cu diabet.

Indiferent de consumul de ouă, riscul de boli de inimă crește pe măsură ce îmbătrânești din cauza unor schimbări precum acumularea de grăsime și rigidizarea arterelor. Prin urmare, este important să iei în considerare imaginea ta generală și starea de sănătate atunci când decizi câte ouă poți consuma în siguranță.

Dacă aveți un nivel ridicat de colesterol LDL, supraponderalitate sau obezitate, o boală cronică precum diabetul sau un istoric familial de boli de inimă, ar fi mai bine să nu consumați mai mult de 1 ou pe zi, conform Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel