Cătălin Cherecheș vrea să rămână în Germania, motivând condițiile grele din puşcăriile româneşti. Avocat: „Mă tem că cineva l-a păcălit să plece din țară“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Cătălin Cherecheș, fostul primar al orașului Baia Mare, încearcă să evite extrădarea în România, susținând că penitenciarele din țară oferă condiții de detenție extrem de dificile. 

Cherecheș, condamnat pentru luare de mită, s-a confruntat cu autoritățile germane în momentul capturării sale în Augsburg. În încercarea de a părăsi țara, acesta a utilizat buletinul unui văr. Apărătorii săi au solicitat instanțelor germane să oprească procesul de extrădare, subliniind condițiile precare din închisorile românești.

Refuzând procedura simplificată de extrădare, Cătălin Cherecheș a întârziat procesul, iar avocatul său din Germania estimează că întregul demers ar putea dura între 3 și 6 luni. În curând, fostul primar va fi transferat de la închisoarea din Augsburg la cel mai mare penitenciar din Munchen.

Cu toate acestea, până când Tribunalul General din Munchen nu va cere judecarea cazului, Cherecheș nu va avea dreptul de a comunica cu nimeni, inclusiv cu avocatul său din România. Unica excepție a fost reprezentată de avocatul său german, singura persoană cu care a putut lua contact până acum.

Cătălin Cherecheș a fost prins în Augsburg pe 29 noiembrie, imediat după ce a fost condamnat la 5 ani de închisoare în România. Capturat în zona gării din Augsburg în timp ce se afla cu matușa sa într-o mașină, fostul primar a părăsit țara în aceeași zi în care a primit sentința. Oricare ar fi rezultatul procedurii de extrădare, condamnarea sa pentru luare de mită îi interzice acum accesul la funcții publice care implică exercițiul autorității de stat sau ocuparea postului de primar.

Avocatul lui Cherecheș: Cineva l-a păcălit să plece din țară

 

În demersul său de a evita închisoarea în România, Cătălin Cherecheș pare să adopte o strategie juridică, susținând că i-au fost încălcate dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil. Avocatul său argumentează că una dintre persoanele din completul de judecată care a pronunțat sentința în apel ar fi fost într-o situație de incompatibilitate, ceea ce afectează corectitudinea procesului.

În acest context, avocatul a declarat: "În esență este vorba despre aprecierea ca fiind încălcat dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil al domnului Cătălin Cherecheș, dată fiind situația de incompatibilitate în care s-a aflat unul dintre membrii completului de judecată care a dat sentința în apel."

De asemenea, avocatul sugerează că Cherecheș ar fi fost induz în eroare să părăsească țara, afirmând: "Tare mă tem că cineva l-a păcălit pe domnul Cherecheș să plece din țară." Această strategie juridică reprezintă o încercare de a contesta legalitatea sentinței și de a amâna sau evita procedura de extrădare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel