Cât câștigă muncitorii nepalezi la culesul strugurilor în România: Salarii, beneficii și condiții

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cât câștigă muncitorii nepalezi la culesul strugurilor în România: Salarii, beneficii și condiții / Foto: Unsplash
Cât câștigă muncitorii nepalezi la culesul strugurilor în România: Salarii, beneficii și condiții / Foto: Unsplash

România se confruntă cu o criză de forță de muncă locală, în special în sectorul agricol, apelând astfel la muncitorii nepalezi chiar și pentru culesul strugurilor. Iată cât câștigă pe lună.

În județul Alba, România, 350 de muncitori nepalezi contribuie la recolta strugurilor în cadrul unei cunoscute podgorii din zonă. Aceste forțe de muncă străină, esențiale pentru industria viticolă locală, câștigă aproximativ 500 de euro pe lună, sumă considerabilă în comparație cu salariile din țara lor natală, Nepal.

În contextul în care România se confruntă cu o criză de forță de muncă locală, în special în sectorul agricol, angajatorii au fost nevoiți să caute soluții externe pentru a asigura o recoltă de calitate. Astfel, lucrătorii nepalezi au fost aduși pentru a suplini lipsa zilierilor autohtoni, mai ales în perioadele de vârf ale sezonului de cules.

 

Cazare, mâncare și salariu

 

Pe lângă salariul lunar, muncitorii beneficiază de cazare, trei mese pe zi și bonusuri de performanță.

„Suntem din Nepal, dar suntem aici să câștigăm bani. Acum culegem strugurii, de asta suntem toți aici. E bine. Este bine, frumos, drăguț,” povestește unul dintre muncitori conform Antena 3 CNN. Acest feedback pozitiv este susținut de alții care afirmă că „munca e foarte bună” și că sunt mulțumiți de condițiile oferite.

În Nepal, salariile medii sunt considerabil mai mici, adesea neîmpănând 150 de dolari pe lună. Prin urmare, câștigurile obținute în România sunt apreciate de muncitori, care își folosesc veniturile pentru a-și sprijini familiile.

„Strâng bani să îmi ajut familia. Totul e bine, munca e bună, facem bani, suntem fericiți,” spune un alt lucrător nepalez.

Managerii podgoriei sunt de asemenea satisfăcuți de performanța muncitorilor străini. Marin Cucură, directorul tehnic al podgoriei, remarcă: „În mare parte avem undeva la 350 de nepalezi. Ai noștri sunt plecați în Germania sau alte țări. Sunt harnici, nu fentează munca.” Această apreciere este reflectată în modul în care muncitorii sunt integrați și tratati de angajatori.

Deși salariile din România sunt de departe mai mari decât cele din Nepal, lucrătorii nepalezi nu sunt doar atrasi de aspectele financiare ale muncii lor, ci și de oportunitatea de a-și îmbunătăți viața și de a aduce un sprijin important pentru familiile lor. În absența zilierilor locali, acești muncitori internaționali reprezintă o resursă valoroasă și necesară pentru menținerea succesului industriei viticole din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel