Casa Albă afirmă că Iranul este "pe teren" în Crimeea, ajutând Rusia împotriva Ucrainei

Alexandra Curtache |
Data publicării:
O nouă dronă doborâtă în Belarus la graniţa ucraineană / Foto: Captură video youtube
O nouă dronă doborâtă în Belarus la graniţa ucraineană / Foto: Captură video youtube

Casa Albă a declarat miercuri că Iranul nu numai că a vândut drone letale Rusiei, dar a "ajutat" Rusia în timp ce aceasta a efectuat atacuri din Crimeea anexată. 

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, a lansat această acuzație surprinzătoare după ce Rusia a efectuat o serie de atacuri asupra infrastructurii civile folosind ceea ce videoclipurile au arătat, iar oficialii ucraineni au identificat drept drone iraniene. 

'Putem confirma că personalul militar rus care are baza în Crimeea a pilotat drone iraniene [vehicule aeriene fără pilot], folosindu-le pentru a efectua atacuri în întreaga Ucraină, inclusiv atacuri împotriva Kievului chiar în ultimele zile', a declarat Kirby.

'Evaluăm că personalul militar iranian aflat la sol în Crimeea a asistat Rusia în aceste operațiuni', a adăugat el.

'Personalul militar iranian se afla pe teren în Crimeea și a asistat la aceste operațiuni', a continuat Kirby. 'Rusia a primit zeci de UAV-uri până în prezent și probabil va continua să primească transporturi suplimentare în viitor'.

Într-un alt comentariu, el a spus că rușii erau cei care pilotau de la distanță dronele.

'Informațiile pe care le avem sunt că iranienii au pus instructori și suport tehnic în Crimeea, dar rușii sunt cei care pilotează', a spus el.

 

Zelenski a continuat să pledeze pe lângă SUA și aliații din NATO pentru mai multă apărare.

 

Aceasta a venit după ce Israelul a refuzat să furnizeze Ucrainei sistemul său de apărare antirachetă Iron Dome.

Chiar înainte de declarația SUA privind forțele iraniene din interiorul Crimeei, Ucraina și-a semnalat furia față de vânzarea de arme, iar ministerul de externe a înaintat o propunere de rupere a legăturilor diplomatice cu Teheranul. 

Shahed-136 ucigașe nu au un impact major pe câmpul de luptă, dar Rusia pare să le folosească pentru a bombarda orașele ucrainene, în ceea ce ar putea fi un efort de a încerca să sape moralul în războiul care a început în februarie.

Președintele Biden și președintele Zelensky au respins fiecare această tactică, spunând că aceasta nu ar face decât să unifice și mai mult populația ucraineană. 

Declarațiile dure ale lui Kirby au fost făcute într-o zi în care Biden s-a temut că sprijinul politic al SUA pentru Ucraina ar putea scădea dacă republicanii vor prelua conducerea Congresului, în urma comentariilor făcute de liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy.

'Sunt îngrijorat', a declarat Biden reporterilor în timpul unei deplasări la Pittsburgh. 

 

Atacurile repetate ale Rusiei asupra Ucrainei reprezintă modul lui Putin de a-i forța pe ucraineni să capituleze

 

Biden a declarat miercuri că atacurile repetate ale Rusiei asupra unor obiective civile din Ucraina reprezintă un efort al președintelui rus Vladimir Putin de a-i forța pe ucraineni să capituleze - și că va eșua.

El a fost întrebat despre ultima manevră a lui Putin, declarând legea marțială în patru teritorii ucrainene anexate, confiscate de Rusia, în cel mai recent efort de a folosi forța pentru a încerca să impună ordine și control.

 

Statele Unite au sancționat deja puternic Iranul, dar vânzările de arme ar putea aduce reacții suplimentare

 

'Cred că Vladimir Putin se află într-o poziție incredibil de dificilă', a declarat Biden reporterilor, făcând o pauză pentru a-și aduna gândurile în timp ce ținea în mână un dosar cu materiale.

'Și ceea ce reflectă pentru mine este că, se pare că singurul său instrument pe care îl are la dispoziție este să brutalizeze cetățeni individuali din Ucraina, cetățeni ucraineni, pentru a încerca să-i intimideze și să-i facă să capituleze. Ei nu vor face asta', a spus el.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel