Carmen Dan, atac la Iohannis: "S-a spălat pe mâini! Încă o dată! Nu aşteptăm următoarea carte"

Andreea Cosma / 8 mai 2019, 21:43 Salveaza PDF Comentarii

Preşedintele Klaus Iohannis "s-a spălat pe mâini de subiectul Schengen", a scris ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

"Iohannis s-a spălat pe mâini! Încă o dată! Azi am văzut toţi cum domnul preşedinte s-a spălat pe mâini de subiectul Schengen, apreciind că discuţiile tehnice nu sunt de nivelul dânsului şi că subiectul trebuie abordat în formatul miniştrilor de interne. Aderarea la Spaţiul Schengen nu este doar un obiectiv al Ministerului Afacerilor Interne sau al Guvernului, ci un obiectiv naţional. Pentru asta, toate forţele politice, indiferent de culoare sau doctrină, ar trebui să lucreze împreună", a afirmat Dan.

Potrivit ministrului, aderarea României la Spaţiul Schengen ţine în prezent doar de voinţa politică a statelor membre, iar rolul preşedintelui este să contribuie la obţinerea acestei voinţe politice. Ea a informat despre câteva lucruri pe care Ministerul Afacerilor Interne le-a făcut în această guvernare "pentru atingerea obiectivului pe care Preşedintele Republicii continuă să-l ignore".

Citeşte şi: K. Iohannis: "Guvernul PSD a arătat Europei o faţă urâtă a Românei. Românii au muncit să ajungă aici"

În opinia sa, orice semnal din partea Consiliului European ar putea contribui la realizarea unanimităţii necesare în cadrul Consiliului JAI pentru o decizie favorabilă. 

"Se pare însă că acest lucru nu este important pentru domnul preşedinte. Este mai simplu să folosească acest Summit pentru a-şi face poze, pe care să le fructifice în campania electorală din toamnă. Cu tristeţe trebuie să constat că înainte de a discuta despre succesul acestui Summit, suntem nevoiţi să asistăm la o înfrângere a Preşedintelui. În schimb, dacă nu înţelegem cu toţii noţiunea de obiectiv NAŢIONAL, îl invit public pe Preşedinte să scrie două rânduri despre ce a făcut pe această temă. Nu vreau să cred că trebuie să aşteptăm următoarea carte...", a adăugat Carmen Dan. 

Vezi, mai jos, postarea completă a ministrului de Interne:

"Iohannis s-a spălat pe mâini! Încă o dată!

Azi am văzut toți cum domnul Președinte s-a spălat pe mâini de subiectul Schengen apreciind că discuțiile tehnice nu sunt de nivelul dânsului și că subiectul trebuie abordat în formatul miniștrilor de interne.

Aderarea la Spațiul Schengen nu este doar un obiectiv al Ministerului Afacerilor Interne sau al Guvernului, ci un obiectiv național. Pentru asta toate forțele politice, indiferent de culoare sau doctrină, ar trebui să lucreze împreună.

Aderarea României la Spațiul Schengen ține acum doar de voința politică a Statelor Membre, iar rolul Președintelui este să contribuie la obținerea acestei voințe politice.

Țin să informez opinia publică despre câteva lucruri pe care Ministerul Afacerilor Interne le-a făcut, în această guvernare, pentru atingerea obiectivului pe care Președintele Republicii continuă să-l ignore:

1. Pentru prima dată după ani buni, discuțiile despre funcționarea și extinderea spațiului Schengen au fost reluate. S-a întâmplat asta la inițiativa noastră, în cadrul Consiliului Informal JAI de la București. Și feed-back-ul a fost pozitiv.

2. Am purtat discuții cu omologii din statele care sunt deja membre ale spațiului Schengen, inclusiv cu cei ai țărilor despre care și Președintele Iohannis știe că manifestă o opoziție față de extindere.

3. Am cerut și am obținut sprijinul Premierului pentru a avea discuții similare cu omologii domniei sale, iar asta a avut ca urmare că atât la București, cât și la Bruxelles s-a vorbit la cel mai înalt nivel de importanța aderării noastre la Schengen.

4. Și tot acest minister, pe care domnul Iohannis a decis să îl ignore în ultimii ani, face acum eforturi pentru ca pe agenda Consiliului JAI din iunie să fie inclusă discuția despre aderarea României și Bulgariei.

Cine îl împiedică pe domnul Președinte să folosească această importantă oportunitate a Summitului de la Sibiu pentru a vorbi cu omologii sai si despre interesele românilor?

Cine îl împiedică pe domnul Președinte să folosească acest prilej pentru a le reaminti omologilor săi din Uniunea Europeană, că Romania îndeplinește obligațiile de responsabilitate privind securitatea frontierelor externe și toate celelalte cerințe legate de Schengen?

Cine îl împiedică pe domnul Președinte să le solicite omologilor săi să fixeze o perspectiva realistă privind aderarea României la spațiul Schengen?

Orice semnal din partea Consiliului European ar putea contribui la realizarea unanimității necesare în cadrul Consiliului JAI pentru o decizie favorabilă. Se pare însa că acest lucru nu este important pentru domnul Președinte.

Este mai simplu să folosească acest Summit pentru a-si face poze, pe care să le fructifice in campania electorală din toamnă.

Cu tristețe trebuie să constat că înainte de a discuta despre succesul acestui Summit, suntem nevoiți să asistăm la o înfrângere a Președintelui.

În schimb, dacă nu înțelegem cu toții noțiunea de obiectiv NAȚIONAL, îl invit public pe Președinte să scrie două rânduri despre ce a făcut pe această temă.

Nu vreau să cred că trebuie să așteptăm următoarea carte…."

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy