Carlos Quintana - „El 80“, extrădat în SUA: Era unul dintre cei mai vânaţi oameni de către FBI și FDA

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Mexicul l-a extrădat în SUA pe unul dintre cei mai vânaţi oameni de către FBI, Carlos Quintana. 

Traficantul de droguri, care a fost identificat drept liderul grupului infracțional "La Linea", aripa armată a Cartelului Juarez, era căutat de un tribunal federal din New Mexico și a fost extrădat duminică.

O instanţă federală din SUA încerca demult extrădarea lui Carlos Arturo Quintana, cunoscut ca "El 80". El a fost predat acum, la patru ani după ce a fost arestat la graniţa nordică a statului Chihuaua.

"El 80" sau "El Ochenta", porecla lui Carlos Arturo Quintana, a fost acuzat de a fi liderul regional al cartelului de droguri din Juarez și ar fi fost responsabil de războiul traficanților de droguri împotriva guvernatorului din Chihuahua, Javier Corral, precum și de amenințarea jurnaliștilor care acopereau violențele din zonă.

Carlos Quintana, acuzat de uciderea unui jurnalist 

 

Quintana a fost de asemenea bănuit de implicare în uciderea jurnalistului Miroslava Breach, în 2017. Asasinul a lăsat un bilet la faţa locului, semnat de "El 80". 

Quintana figura printre bărbații căutați de Drug Enforcement Agency (DEA), care, într-un document din 2018, a descris Cartelul Juarez ca fiind unul dintre furnizorii piețelor de consum de droguri din Denver, Chicago, Oklahoma și Kansas City.

"Cartelul Juarez trafica în principal marijuana și cocaină, deși s-a extins recent la distribuția de heroină și metamfetamină în Statele Unite. Rapoarte recente ale poliției indică faptul că, din 2013, cultivarea de opiu supravegheată de Cartelul Juarez a crescut semnificativ în statul Chihuahua, depășind cultivarea de marijuana în unele regiuni", se arată în text.


Ce este La Línea?

 

La Línea este aripa armată a cartelului Juárez. Se spune că gruparea este responsabilă pentru câteva dintre cele mai sângeroase atacuri din orașul de frontieră.

Potrivit rapoartelor DEA, grupul operează cu cel puțin 100 de persoane între Ciudad Juárez și diverse locații din Texas. Agenția l-a identificat pe El Ochenta ca fiind liderul responsabil cu operațiunile de luptă pe teritoriul din Chihuahua pentru cartelul Sinaloa.

Quintana a fost arestat în mai 2018 în cadrul unei operațiuni desfășurate în Namiquipa, Chihuahua, în nordul Mexicului. În momentul arestării sale, era căutat și de biroul FBI din New Mexico în cadrul unei anchete numite Operațiunea Virus Maker, care se concentra asupra liderilor La Linea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel