Camera Deputaţilor, undă verde facilităţilor fiscale pentru construcţii pe insule şi grinduri

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Serban Nicolae in Parlament
Serban Nicolae in Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege iniţiat de Şerban Nicolae, care prevede un regim fiscal derogatoriu, scutiri de taxe şi impozite pentru construirea de cazinouri, magazine, pensiuni pe insule şi grinduri.

Au fost înregistrate 177 de voturi "pentru", 85 "împotrivă" şi nouă abţineri.

Proiectul iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae instituie unui regim fiscal derogatoriu aplicabil unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi activităţilor economice autorizate, fiind avute în vedere insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică. Aceste terenuri sunt scutite de taxa pe teren, iar pentru anumite activităţi se aplică TVA redus la 5%.

Aceste terenuri se transmit în domeniul public sau privat al unităţilor administrativ-teritoriale. Regimul fiscal derogatoriu se aplică în mod corespunzător şi construcţiilor civile edificate pe aceste terenuri, dacă sunt destinate exclusiv activităţilor economice.

 

Cazinouri şi jocuri de noroc pe insule

 

Prin derogare de la Codul fiscal, aceste terenuri sunt scutite de taxa pe teren, cu respectarea legii în materia ajutorului de stat. Regimul fiscal derogatoriu se aplică corespunzător terenurilor concesionate de către unităţile administrativ-teritoriale dacă sunt utilizate exclusiv pentru activităţile economice.

Activităţile economice ce se pot autoriza pe aceste terenuri sunt cele de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi servicii conexe acestora.

Jocurile de noroc ce se pot organiza sunt cele caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker şi jocuri bingo desfăşurate în săli de joc, astfel cum sunt definite de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, mai prevede proiectul.

 

Decizia Camerei Deputaţilor, contestată de Opoziţie

 

Reprezentanţii PNL şi USR au criticat acest proiect, liberalii anunţând că îl vor ataca la Curtea Constituţională.

"Se creează paradisuri fiscale pentru prieteni. Este vorba de rezolvarea unor interese de grup", a susţinut deputatul USR Stelian Ion.

Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a informat că PNL va contesta proiectul la Curtea Constituţională. Ea a spus că adoptarea proiectului nu respectă principiul bicameralismului.

"Această lege transformă Belina într-un paradis fiscal. PNL va contesta această lege la Curtea Constituţională, lege care a fost făcută pentru interesul direct al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea", a susţinut Turcan.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel