Călugări de pe Muntele Athos, morți de COVID după ce s-ar infectat de la pelerini români cu certificate false

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Doi călugări de la Muntele Athos au murit de COVID. Autoritățile au bănuiala că virusul a fost readus în zonă de pelerini români cu certificate de vaccinare false, relatează presa din Grecia. 

Doi călugări de la Muntele Athos au murit infectați cu COVID, iar autoritățile bănuiesc că ar fi fost infectați de turiști veniți cu certificate de vaccinare false, în special români. Alți trei călugări sunt în stare gravă din cauza virusului.

Presa din Grecia anunță decesul unui călugăr în vârstă de 59 de ani, la câteva zile după moartea unui alt călugăr de la Schitul Sfânta Ana. Potrivit portalului protothema.gr, monahul de la Schitul Sfânta Ana de la Muntele Athos îşi exprimase dorinţa de a se vaccina, dar nu a fost lăsat de stareţul lui.

În afară de cei doi călugări care au murit, mai sunt trei călugări în stare gravă. Nici aceștia nu sunt vaccinați, mai scrie sursa citată.

Potrivit primelor evaluări ale autorităților, virusul a fost readus pe Muntele Athos de pelerini din Balcani, în special din România. Oamenii intră în mănăstirile de la Sfântul Munte pe baza unor certificate false de vaccinare, ceea ce a permis o nouă răspândire a coronavirusului.

Vaccinare la chiuvetă. Raed Arafat: "Medicii ar trebui să păstreze secretul"

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri că medicii trebuie să păstreze secretul pacienţilor şi să nu-i reclame la Poliţie pe cei care sunt vaccinaţi "la chiuvetă", respectiv au certificate false de vaccinare. 

Prezent vineri la o conferinţă de presă alături de oficiali din Ministerul Sănătăţii şi Educaţiei, Arafat a fost întrebat de jurnalişti de cazurile tot mai numeroase ale unor persoane care au dobândit certificate false de vaccinare, denumite în presă "vaccinarea la chiuvetă".

"Noi nu putem să garantăm sută la sută că persoanele care decedează sunt toate vaccinate real. Poate o parte sunt vaccinate real şi o parte nu. Dar acest lucru nu avem cum să-l controlăm, nu avem cum să-l stabilim, decât dacă persoana spune că de fapt nu a fost vaccinată real. Ar fi în folosul ei, măcar în perioada de tratament, să spună acest lucru. Poate că medicul altfel ia în considerare riscurile pentru persoana respectivă. Ştiţi bine că la o persoană vaccinată, care face boală, riscurile să evolueze spre o formă gravă este mult mai mic, faţă de o persoană nevaccinată. Asta poate să facă diferenţieri la aplicarea tratamentelor. Dacă persoana spune că e vaccinată şi ştie că nu este, riscă ca medicul să ia o decizie greşită şi să nu intre pe anumite scheme de tratament (...) Dacă o persoană este pozitivă şi ajunge la medic, va trebui să spună clar medicului care este statusul ei real, ca medicul să ia decizia corectă cu privire la tratament", a precizat şeful DSU, potrivit Agerpres.

Arafat, mesaj pentru pacienții vaccinați "la chiuvetă": Spuneți medicului că nu ați primit vaccinul

 

Arafat i-a îndemnat pe pacienţii care se îmbolnăvesc de COVID să spună medicilor adevărul cu privire la vaccinare, fără teama de "a se trezi cu dosar penal".

"Am zis, clar, că persoanele nevaccinate să spună medicului că sunt nevaccinate, pentru stabilirea unei scheme de tratament corecte. Medicul, clar, are obligaţia să păstreze secretul pacientului şi să nu-l reclame mai departe şi să folosească această informaţie pentru stabilirea tratamentului pacientului. Adică pacientul nu ar trebui să aibă teamă că, dacă spune medicului, atunci se va trezi pacientul cu dosar penal şi mai degrabă pacientul să spună medicului care îl tratează că totuşi nu este vaccinat corect, pentru ca medicul să stabilească care este demersul terapeutic corect", a explicat Arafat.

Şeful DSU a venit apoi cu precizări: "Vreau să mai completez ceva. Medicul, în mod normal, trebuie să păstreze secretul pacientului. Dacă pacientul decide, la un moment, să discute cu Poliţia că el a fost nevaccinat şi avea certificat fals, pacientul poate să solicite acest lucru. Dacă pacientul decide să ajute în depistarea modalităţilor şi a modului în care a fost vaccinat la chiuvetă, normal că acest lucru poate să ajute să salveze alte vieţi. Dacă el doreşte doar să anunţe medicul lui şi medicul să păstreze lucrul numai pentru partea terapeutică şi să nu meargă mai departe, medicul este obligat să păstreze secretul pacientului, din ce ştiu eu". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel