Cabluri vitale pentru comunicațiile globale între Europa și Asia, "tăiate" de Houthis în Marea Roșie. Pagubele și posibilele consecințe

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cabluri vitale pentru comunicațiile globale între Europa și Asia, "tăiate" de Houthis în Marea Roșie. Pagubele și posibilele consecințe / Foto: X
Cabluri vitale pentru comunicațiile globale între Europa și Asia, "tăiate" de Houthis în Marea Roșie. Pagubele și posibilele consecințe / Foto: X

Într-o nouă evoluție a conflictului din Orientul Mijlociu, rebelii Houthi din Yemen au lansat atacuri asupra cablurilor submarine de telecomunicații din Marea Roșie. Incidentele au avut loc între Arabia Saudită și Djibouti, având ca rezultat avarierea a patru cabluri vitale pentru comunicațiile globale între Europa și Asia. 

Publicația israeliană Globes raportează că aceste daune au provocat perturbări grave în comunicațiile internetului, cu impactul resimțit în special în țările din Golf și India. Printre cablurile afectate se numără AAE-1, Seacom, EIG și TGN, care sunt esențiale pentru conectivitatea dintre regiuni.

 

Pagubele și repercusiunile în Europa

 

Potrivit informațiilor furnizate de Globes, daunele aduse acestor cabluri submarine au cauzat perturbări semnificative, dar nu critice, în fluxul global de comunicații. Acest lucru se datorează în parte faptului că alte cabluri, care traversează aceeași regiune, au rămas neafectate și își continuă activitatea.

Cu toate acestea, repararea celor patru cabluri avariate ar putea dura cel puțin opt săptămâni și ar expune infrastructura la riscul unor noi atacuri din partea Houthiților. Companiile de telecomunicații vor fi nevoite să caute soluții pentru repararea acestor cabluri, iar acest proces ar putea implica costuri semnificative și prime de risc ridicate.

 

Descrierea cablurilor afectate

 

Printre cablurile submarine afectate de atacurile Houthi se numără European India Gateway (EIG), care leagă sudul Europei de țări precum Egipt, Arabia Saudită, Djibouti, Emiratele Arabe Unite și India. EIG, care a fost construit de Alcatel-Lucent, divizie a Tyco, a fost primul cablu care a conectat Marea Britanie cu India, iar reparațiile sale ar putea implica costuri substanțiale.

Un alt cablu afectat este TGN Atlantic, care a fost instalat de Tyco International în 2001 și apoi vândut companiei indiene Tata Communications în 2005. De asemenea, cablul AAE-1, care leagă Asia de Est de Europa prin Egipt, a fost afectat, alături de cablul Seacom, care conectează Europa, Africa, India și Africa de Sud.

 

Temeri și preocupări pentru securitate

 

Rețelele de informații occidentale au început să-și exprime îngrijorările cu privire la amenințarea pe care o reprezintă atacurile asupra cablurilor submarine de internet. Asociația yemenită a companiilor de telecomunicații care sprijină guvernul în exil din Yemen a subliniat pe baza unor informații tulburătoare pe Telegram că aceste cabluri sunt de o importanță crucială pentru conectivitatea globală și că Yemenul este într-o poziție strategică în acest sens.

Această constatare arată că rebelii Houthi sunt conștienți de importanța acestor cabluri și ar putea să le vizeze în continuare, ceea ce ar putea avea consecințe grave pentru infrastructura digitală globală, conform Il Messaggero.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel