Bulgaria cere ajutor prin Mecanismul de protecţie civilă al UE pentru a face faţă valului agresiv al pandemiei COVID

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Bulgaria a activat marţi Mecanismul de protecţie civilă al UE, prin care a cerut ajutor pentru a face faţă actualului val agresiv al pandemiei COVID-19, relatează agenţia BTA.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat miercuri, 10 noiembrie, că executivul comunitar se ocupă în prezent de soluţionarea acestei solicitări. El a precizat că guvernul de la Sofia a cerut concentratoare de oxigen, ventilatoare şi paturi pentru unităţile de ATI, scrie Agerpres. Comisia Europeană verifică în prezent cu statele membre care dintre ele pot contribui la asistenţa destinată Bulgariei şi disponibilitatea stocurilor comune.

Ministerul Sănătăţii din Bulgaria a transmis în acest timp că sistemul sanitar al țării deocamdată face faţă situaţiei şi încă nu este nevoie de echipamente suplimentare. Cu toate acestea, activarea mecanismului european de protecţie civilă ar urma să furnizeze resurse suplimentare în efortul de combatere a pandemiei de Covid-19 cu care se confruntă întreaga planetă.

Cu numai 24% din populaţia adultă vaccinată anti-COVID-19 cu schema completă, Bulgaria are cea mai redusă rată a vaccinării în rândul statelor membre a Uniunii Europene, scrie Agerpres.

 

Îngrijorări în întreaga Europă

 

Situația actuală și creșterea numărului de cazuri de coronavirus a îngrijorat toate statele europene. Astfel, Bulgaria a raportat pentru ultimele 24 de ore 334 de decese din cauza COVID, un record nedorit de la izbucnirea pandemiei. Din 21 octombrie, vecinii de la sud de Dunăre au introdus certificatul sanitar pentru aproape toate spaţiile închise, pentru a accelera vaccinarea populaţiei. Doar 30% dintre adulţii bulgari sunt imunizați cu schemă completă. De când au fost instituite noile restricții, peste un sfert de milion de oameni și-au făcut prima doză.

De asemenea, de luni, în școlile din Belgia este obligatorie purtarea măștilor de protectie, pentru toți elevii mai mari de 12 ani și, firește, pentru profesori.

Guvernul austriac, la rândul său, a sporit numărul de polițiști pe străzi, pentru a impune respectarea noilor măsuri intrate în vigoare. Așa-numita regulă 2G prevede că doar vaccinații și cei trecuți prin boală au acces la servicii și evenimente publice. Cu 65% din populație vaccinată cu schema completă, Austria a trecut la aceste măsuri radicale după ce numărul zilnic de cazuri noi a depășit 10.000. Cancelarul austriac a avertizat populația că masurile nu vor fi ridicate înainte de sfârșitul anului, așadar de Crăciun va fi lockdown pentru nevaccinați.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel