Bulgaria. Aproape jumătate dintre turiştii din sezonul estival au fost români

Andreea Cosma |
Data publicării:
Litoral Bulgaria
Litoral Bulgaria

Aproape jumătate dintre turiştii aflaţi în acest an pe litoralul bulgăresc, mai exact 40%, au fost români, reprezentând majoritatea turiştilor străini sosiţi în ţara vecină, informează touroperatorul Travel Planner, pe baza datelor statistice transmise de Institutul Naţional de Statistică al Republicii Bulgaria.

Astfel, potrivit datelor oficiale din Bulgaria, ţara vecină a fost vizitată, în primele opt luni ale acestui an, strict în scop turistic, de 216.033 de români, dintr-un total de 641.856 de concetăţeni care au călătorit pentru diverse scopuri (inclusiv afaceri, vizite la prieteni şi rude etc.).

Dacă în iunie, din cauza pandemiei de coronavirus, pe litoralul bulgăresc au ajuns doar 9.254 de turişti români, numărul acestora a crescut la 58.313 în iulie şi la 110.190 în august.

Ca o comparaţie cu anii precedenţi, în iunie anul trecut, 33.033 de turişti români au vizitat Bulgaria, în iulie 2019 - 64.555, iar în august 2019 - 148.113. După cum se observă, diferenţa nu este foarte mare pentru vârful de sezon, în pofida pandemiei. Dacă mergem cu un an în urmă, în 2018, cifrele turiştilor români au fost următoarele: iunie - 59.880, iulie - 114.048, respectiv august - 137.258. Deci se observă, încă de anii trecuţi, o tendinţă de creştere a preferinţei turiştilor români faţă de litoralul bulgăresc pentru luna august şi ultima parte a sezonului.

Dacă luăm ca reper luna de vârf august, în acest an au fost cu 25,6% mai puţini turişti români pe litoralul bulgăresc. În total, pentru perioada iunie - august, scăderea numărului de turişti români este de 27,5%, destul de ponderată, ţinând cont că majoritatea turiştilor au început să călătorească în Bulgaria mai ales după 1 iulie.

Pe primele opt luni ale acestui an, scăderea incoming-ului pentru Bulgaria a fost dramatică, de 78,8%, numărul turiştilor străini scăzând de la 4.551.947 în perioada amintită de anul trecut la 1.011.051 în acest an.

Travel Planner a efectuat, în premieră, şi o comparaţie cu numărul de turişti români care au optat pentru litoralul românesc, tot în perioada iunie - august, cifrele fiind furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, în august 2020, un număr de 377.536 de turişti români au fost pe litoralul românesc, faţă de 404.846, câţi au fost anul precedent, scăderea fiind de 6,75%.

Pentru toată perioada iunie - august 2020, un număr de 762.362 de turişti români au optat pentru litoralul românesc, iar pentru perioada similară a anului 2019 au fost 917.909, scăderea fiind de 27% faţă de anul precedent.

Ca pondere a turiştilor români care au ales turismul intern în această vară, litoralul românesc a câştigat câteva procente faţă de anul precedent. În concluzie, observăm o similaritate mare între opţiunile românilor pentru litoralul românesc şi cel bulgăresc.

Însă, cea mai mare surpriză a statisticilor este aceea că românii au fost cei mai mulţi turişti străini pe litoralul bulgăresc, fireşte, după cei autohtoni. Următorii pe listă au fost turiştii din Germania, Ucraina, Polonia, Serbia, Franţa şi Marea Britanie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel