BREXIT. Se încearcă ULTIMA SOLUȚIE cu Theresa May. Dezastrul, mai aproape ca niciodată

Un grup de 12 parlamentari britanici au anunţat marţi că vor încerca să obţină adoptarea unei legi care ar forţa-o pe premierul Theresa May să ceară Uniunii Europene o amânare suplimentară a Brexitului, astfel încât să nu avem un Brexit fără acord pe 12 aprilie, ceea ce ar avea consecințe dezastruoase de ambele părți și ar putea afecta și muncitorii români din Marea Britanie. Este ultima soluție posibilă după ce s-au respins toate celelalte care ar fi putut duce la o renunțare la Brexit. 

Anunţul survine după ce luni Camera Comunelor a respins din nou prin ''voturi orientative'' (indicative votes) o serie de amendamente ce sugerau o formă de Brexit care să menţină relaţii cât mai apropiate cu UE, organizarea unui referendum privind orice acord de retragere din UE sau anularea Brexitului, iar săptămâna trecută a respins pentru a treia oară acordul de retragere pe care Theresa May l-a convenit cu Bruxelles-ul, transmite agenţia Reuters.

Conform deciziei luate de liderii europeni la ultimul summit, în aceste condiţii noua dată efectivă a Brexitului este 12 aprilie, aceasta fiind şi data până la care, conform aceleiaşi decizii, Londra trebuie să comunice Bruxelles-ului calea pe care doreşte să o urmeze în dosarul Brexitului. Un summit european extraordinar a fost convocat în acest scop pentru 10 aprilie.

Brexit fără acord, singura soluțieLa rândul ei, Theresa May a declarat că, în lipsa unui vot favorabil în Camera Comunelor asupra acordului de retragere din UE, singura soluţie valabilă din punct de vedere legal este un Brexit fără acord pe 12 aprilie. Este situaţia pe care doreşte să o împiedice respectivul grup de parlamentari prin iniţiativa legislativă anunţată marţi. Totuşi, o amânare suplimentară a Brexitului dincolo de 12 aprilie nu se poate realiza unilateral de către Regatul Unit, fiind nevoie şi de acordul liderilor europeni.

''Ne dăm seama că este dificil. Dar categoric merită să încercăm'', pentru că este ''o ultimă şansă pentru a preveni expunerea ţării noastre riscurilor inerente ale unei ieşiri fără acord'' din UE, a declarat despre această iniţiativă deputatul conservator Oliver Letwin, care face parte din grupul celor 12 deputaţi pro-UE care sprijină respectivul proiect de lege iniţiat de către deputata laburistă Yvette Cooper.

Lege pentru amânarea Brexitului


Ei nu au prezentat un calendar pentru adoptarea acestei legi, însă ar putea încerca miercuri să preia controlul asupra agendei Camerei Comunelor, când legea ar putea fi dezbătută sau să fie avansată o posibilă dată a votului asupra actului normativ.

În replică, deputatul conservator pro-Brexit Bill Cash a calificat preluarea controlului asupra agendei parlamentare drept o ''procedură inacceptabilă''. ''Este neconstituţional, de neconceput să ni se pună în faţă un proiect de lege care să fie grăbit într-o singură zi'', a mai spus el.

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

30 mai 2020, 11:45 in Sanatate
Ziua mondială a SM

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.23
YesMy