Brexit. Culegătorii români refuză să lucreze în Anglia

Bogdan Cotiga |
Data publicării:
Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH
Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

Agenţiile de recrutare avertizează că nu vor mai putea asigura numărul necesar de lucrători sezonieri pentru fermele din Marea Britanie, în condiţiile în care culegătorii români și est-europeni evită această ţară din cauza Brexit-ului.

Conform Asociaţiei furnizorilor de forţă de muncă (ALP), peste jumătate din firmele de recrutare nu au putut găsi mână de lucru în primele luni din acest an. Uniunea naţională a fermierilor a raportat că, anul trecut, numărul muncitorilor sezonieri care au sosit în Marea Britanie a scăzut cu 17%, ceea ce a făcut ca unele recolte valoroase să fie lăsate să putrezească pe câmp. Sectorul horticol are nevoie de 80.000 de lucrători sezonieri în fiecare an. În fermele britanice, 99% din muncitori sezonieri vin din Europa de Est, iar două treimi dintre ei din România şi Bulgaria.

Devalorizarea lirei descurajează muncitorii români

Firma AG Recruitment and Management, cu sediul în comitatul Kent, lucrează în România pentru a furniza mână de lucru pentru 80 de fermieri din Marea Britanie. În lunile următoare trebuie să găsească 4.000 de persoane care să culeagă căpşuni, zmeură, mere şi pere, însă este foarte departe de această ţintă. Potrivit unuia din directori, Estera Amesz, numărul celor care vor să vină să muncească în Marea Britanie a scăzut drastic după decizia de Brexit.

O cauză majoră a fost devalorizarea lirei sterline. O altă cauză este incertitudinea, oamenii nefiind siguri ce documente le sunt necesare, explică Estera Amesz. "Înainte aveam cozi în afara biroului nostru din Bucureşti. Zilnic veneau 30 până la 40 de persoane. Acum, într-o zi bună, doar câţiva. Obişnuiam să luăm crema cremei. Acum, ne mulţumim cu ce găsim", spune ea. Candidaţilor le sunt verificate cazierul judiciar şi îndemânarea, dar Amesz spune că firma a fost nevoită să-şi extindă aria de căutare la cei care "au două mâini şi două picioare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel