Brexit. Condiţii de acces pentru studenţi în Regatul Unit

Andreea Cosma |
Data publicării:

Studenţii care s-au aflat pe teritoriul Regatului Unit până la data de 31 decembrie 2020 şi care îndeplinesc condiţiile pentru înregistrarea în EU Settlement Scheme sau au depus deja solicitări nu sunt afectaţi de noile reguli de imigrare. Ei beneficiază în continuare de taxe de şcolarizare la acelaşi nivel şi de dreptul de a accesa un împrumut financiar pentru acoperirea taxelor de studii în aceleaşi condiţii.

În răspunsul la o solicitare a Agerpres, Ambasada României la Londra explică faptul că, referitor la accesul pentru studii în Regatul Unit, sunt prevăzute condiţii diferite în funcţie de statutul persoanei respective şi de tipul programului de studii vizat.

Astfel, în cazul celor care intenţionează să studieze în Regatul Unit şi au obţinut statutul de rezident (settled status sau presettled status obţinut în cadrul programului EU Settlement Scheme) până la 30 iunie 2020 nu se schimbă nimic. Vor avea acces la sistemul de învăţământ în condiţiile actuale.

Citeşte şi: Brexit. Peste 600.000 de români au primit statutul de rezident sau statutul de rezident temporar în Regatul Unit

Românii care nu sunt rezidenţi şi vor accesa piaţa de studii pentru prima oară în anul universitar 2021-2022 vor trebui să urmeze procedura de obţinere a Visa Student. Ei vor urma prevederile sistemului de imigrare bazat pe puncte care se aplică tuturor cetăţenilor europeni care doresc să studieze după această dată în Regatul Unit. Potenţialii studenţi români trebuie să solicite o viză tip visa student. Important de precizat este că, pentru cursurile de scurtă durată - de exemplu 1-6 luni - , nu este nevoie de obţinerea visa student.

Ce condiţii trebuiesc îndeplinite

 

Visa student (pentru cursurile de lungă durată) se obţine prin îndeplinirea unor criterii a căror valoare totală este de 70 de puncte:

- să fie acceptat de o unitate de învăţământ acreditată în Regatul Unit (licensed student sponsor);
- să se poată susţine financiar;
- să aibă o bună cunoaştere a limbii engleze.

Solicitările se depun online la adresa https://www.gov.uk/student-visa/apply.

La link-ul menţionat sunt disponibile informaţii suplimentare despre universităţile britanice acreditate, condiţiile avansate de acestea, ghidul documentelor solicitate etc. Un ghid general privind ruta studenţilor în UK (student route) este disponibil la: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/931352/The_UK_s_points-based_immigration_system_Introduction_for_EU_students.pdf.

Un ghid aplicat privind paşii de obţinere a vizei poate fi găsit la adresa: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/924151/PBS_Applying_to_study_in_the_UK.pdf.

 

Când se încheie perioada de tranziţie

 

La 1 ianuarie 2021 se încheie perioada de tranziţie de după retragerea din Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord devine ţară terţă, ceea ce înseamnă că vor interveni schimbări în relaţiile de călătorie, muncă, studiu, comerţ şi alte domenii.

Cetăţenii români care doresc să vină în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 (la muncă, la studii sau în vizită) trebuie să se informeze în prealabil din surse oficiale, precizează Ambasada, adăugând că le stă la dispoziţie cu informaţii sau răspunsuri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel