Brexit. Ce a cerut Klaus Iohannis la negocierile liderilor europeni

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis a participat miercuri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European (Art. 50) pe tema retragerii Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), context în care a susţinut acordarea prelungirii suplimentare a Brexit pentru a permite ratificarea acordului cu UE în Parlamentul britanic, astfel încât să aibă loc o retragere ordonată a acestei ţări care să asigure certitudine pentru cetăţeni, companii şi mediul de afaceri.

„Preşedintele României a susţinut acordarea prelungirii suplimentare pentru a permite ratificarea acordului în Parlamentul britanic din perspectiva necesităţii de a avea o retragere ordonată, care să asigure certitudine pentru cetăţenii europeni din Regatul Unit şi pentru cei britanici din UE, dar şi pentru companii şi mediul de afaceri”, a informat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

Citește și Ambasadorul României la Londra, RECOMANDARE pentru ROMÂNII care vor să STEA în Marea Britanie și după BREXIT

Şeful statului s-a pronunţat şi pentru un parteneriat viitor „cuprinzător şi ambiţios” între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, care să cuprindă atât aspecte economice şi comerciale, cât şi aspectele privind securitatea, apărarea şi relaţiile externe.

(w670)

Discuţiile în Consiliul European au vizat solicitarea adresată de premierul britanic, Theresa May, cu privire la acordarea unei prelungiri până la data 30 iunie. Liderii europeni, în format UE 27, au decis să acorde o prelungire suplimentară până la data de 31 octombrie. Această prelungire va fi una flexibilă, astfel încât să permită, în situaţia în care Acordul de Retragere va fi ratificat de Parlamentul britanic mai devreme, retragerea Marii Britanii din UE în prima zi calendaristică a lunii imediat următoare momentului ratificării.

Citește și BREXIT. Decizie crucială luată în miezul nopții. Răsturnare de SITUAȚIE

În situaţia în care Acordul de Retragere nu va fi ratificat până la data de 22 mai, Regatul Unit va trebui să organizeze alegeri pentru Parlamentul European. Dacă Marea Britanie nu va respecta această obligaţie, retragerea acesteia din UE ar urma să aibă loc la data de 1 iunie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel