Bonus salarial de până la 1.000 de euro în 2023 pentru un sfert de milion de angajați din Spania: Cine beneficiază și în ce condiții

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Italia. Îngrijitorii, bonele și menajerele au cerut salarii cu aproximativ 80 de euro în plus în ultimele șase luni
Italia. Îngrijitorii, bonele și menajerele au cerut salarii cu aproximativ 80 de euro în plus în ultimele șase luni

Aproximativ 250.000 de spanioli vor primi un bonus salarial de până la 1.000 de euro în 2023, datorită unei ajustări tehnice a impozitului pe venitul personal. Ajustarea deducerilor salariale forțată de reducerea impozitului pentru veniturile mici aprobată de Guvern va crește venitul net a sute de mii de contribuabili cu salarii de până la 35.200 de euro. 

Nu este o reducere de impozit, deoarece beneficiarii vor trebui să ramburseze acest salariu suplimentar în 2024 în declarația de impozit pe venit.

O ajustare tehnică pentru a evita ca reducerea IRPF (n.r. declarația de impozit pe venitul personal) pentru veniturile mai mici de 21.000 de euro să genereze un decalaj fiscal profund față de cei care declară un venit ușor peste această limită va însemna că anul viitor, fișele de plată a aproximativ 250.000 de lucrători spanioli vor beneficia de o îmbunătățire semnificativă a salariului net pe care îl primesc în fiecare lună, pentru o sumă care, în unele cazuri, va depăși 1.000 de euro pe an.

Bonus salarial de până la 1.000 de euro în 2023 pentru un sfert de milion de angajați din Spania

 

Motivul îl reprezintă adaptarea tabelului de rețineri la sursă a impozitului pe venit pentru anul viitor, pe care Ministerul Finanțelor tocmai l-a prezentat spre informare publică și care, în linii mari, va reduce suma reținută din salariile câtorva zeci de mii de salariați cu salarii brute cuprinse între 22.000 și 35.200 de euro.

Nu toți contribuabilii din acest interval salarial - aproximativ cinci milioane - vor fi afectați de această ajustare. Potrivit unui document întocmit de Ministerul de Finanțe citat de ABC, aceasta va ajunge doar la un nucleu de circa 250.000 de persoane cu profiluri foarte specifice: contribuabili cu soț/soție ale căror venituri nu depășesc 1.500 de euro pe an, contribuabili fără drept la reduceri pentru familiile monoparentale.

Ajustarea reținerii la sursă pe care Fiscul a supus-o informării publice va face ca reținerea care se va aplica unui salariu brut de 22.001 euro să rămână la 1.186,57 euro, evitându-se astfel diferența de impozit care ar apărea dacă s-ar menține schema actuală și care nu numai că ar genera o situație de nedreptate fiscală, dar ar putea declanșa un val de strategii fiscale de tot felul pentru a evita această "supra-reținere" la sursă.

„Factura“ bonusului va fi plătită în 2024

 

Documentul întocmit de serviciile tehnice ale Ministerului de Finanțe subliniază că nu este vorba de o reducere a impozitelor pentru veniturile cuprinse între 22.000 și 35.000 de euro, pentru a nu submina discursul guvernului potrivit căruia taxele sunt reduse doar pentru segmentele cele mai vulnerabile ale populației. "În niciun caz nu avem în vedere o reducere de impozit mai mare decât cea anunțată la momentul respectiv; modificarea propusă are ca scop evitarea erorilor de săritură care apar într-o anumită tranșă și pentru anumite situații familiale".

Partea întunecată a ajustării tehnice propuse de Finanțe va veni în 2024, când contribuabilii care beneficiază de această împrejurare vor trebui să își regleze conturile cu Fiscul, iar Agenția Fiscală va cere restituirea salariilor încasate în plus în 2023 ca urmare a acestei ajustări.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel