Bogdan Aurescu, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele UE. Agenda discuțiilor

Alexandru Ichim |
Data publicării:

Ministrul Bogdan Aurescu va participa, luni, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, reuniţi în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles.

Miniştrii europeni de Externe vor avea un schimb de opinii referitor la o serie de teme de actualitate precum evoluţiile privind Ucraina, situaţia din Belarus, dosarul cipriot (Varosha) şi Etiopia. Pe agenda reuniunii figurează şi relaţiile UE-Africa, UE-Asia Centrală şi relaţiile cu Venezuela, arată un comunicat MAE transmis duminică Agerpres.

În marja CAE, Bogdan Aurescu, alături de alţi omologi din state membre UE, va participa la un mic dejun informal de lucru cu directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Fatih Birol, privind aspectele geopolitice ale energiei. De asemenea, şeful diplomaţiei române va participa la un eveniment cu reprezentanţi ai opoziţiei democrate din Belarus, găzduit de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell. De asemenea, în cadrul CAE va avea loc un dejun de lucru al miniştrilor europeni de Externe cu şeful diplomaţiei Statului Qatar.

Situaţia privind Ucraina



Miniştrii europeni de Externe vor aborda situaţia privind Ucraina din perspectiva evoluţiilor de la graniţa estică a acestui stat cu Rusia "care suscită un grad înalt de preocupare la nivel european şi euroatlantic. Bogdan Aurescu va reitera îngrijorarea cu privire la situaţia de securitate din proximitatea Ucrainei şi de la Marea Neagră şi va sublinia nevoia pregătirii unei reacţii adecvate din partea UE, care trebuie să rămână unită şi fermă".

Discuţia privind Belarus are loc în contextul "continuării deteriorării situaţiei interne şi a instrumentalizării migraţiei de către regimul de la Minsk, la frontiera estică a UE". Ministrul Aurescu va saluta adoptarea la 2 decembrie de măsuri suplimentare împotriva Belarus, aşa cum s-a convenit la reuniunea CAE din 15 noiembrie. Va sublinia, totodată, importanţa menţinerii pe agenda UE a subiectului, atât din perspectiva evoluţiilor interne, cât şi în conexiune cu evoluţiile din cadrul Parteneriatului Estic.

Referitor la dosarul cipriot şi evoluţiile din Varosha, ministrul Bogdan Aurescu va exprima solidaritate cu Cipru şi va reitera susţinerea României pentru o soluţionare a dosarului cu respectarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Va accentua importanţa abordării relaţiei UE-Turcia dintr-o perspectivă strategică mai largă, în linie cu orientările Consiliului European din 24 iunie.

Schimb de opinii



Miniştrii vor avea şi un schimb de opinii privind relaţiile UE-Africa, în pregătirea Summitului Uniunea Europeană-Uniunea Africană din 17-18 februarie 2022, dar şi pentru a evalua situaţia de pe continent. Ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia importanţa unui summit cu rezultate concrete care să reflecte viziunea comună despre viitorul relaţiilor UE-Africa.

Discuţia privind relaţiile UE-Asia Centrală va viza angajamentul UE în regiune şi vor fi discutate modalităţi de cooperare a UE cu statele din regiune privind Afganistanul. Ministrul de Externe român va exprima sprijin pentru dezvoltarea de oportunităţi în domeniul conectivităţii, inclusiv în contextul adoptării strategiei UE Global Gateway, precum şi pentru o gestionare eficientă a provocărilor legate de consecinţele crizei afgane.

Evoluţiile din Venezuela vor fi discutate ca urmare a alegerilor regionale şi municipale din 21 noiembrie. Bogdan Aurescu va exprima aprecierea pentru activitatea misiunii UE de observare electorală şi va arăta că rămâne esenţială coordonarea cu partenerii, în special SUA.

În cadrul dejunului de lucru cu ministrul de Externe al Statului Qatar, miniştrii vor avea un schimb de opinii pe tema situaţiei din Afganistan şi a contribuţiei pe care Qatar o poate avea în acest context, inclusiv din perspectiva intereselor UE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel