BILD. Foștii securiști români s-au reprofilat pe „zburat bancomate“ în Germania: „Am prins un pește mare!“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Săptămâna trecută, polițiști de elită au luat cu asalt o casă de familie din Niederkassel, Renania de Nord-Westfalia, anunțând apoi că „au prins un pește mare“: Gheorghiță Filimon (47 de ani) este acuzat că ar fi liderul unei grupări de români specializată în „zburat bancomate“. Totodată, publicația germană BILD face în cadrul articolului o legătură între românul de 47 de ani din Galați și fosta Securitate comunistă.

Patru mandate internaționale de arestare au fost emise pe numele suspectului Gheorghiță Filimon, un român de 47 de ani, presumat lider al unei bande de atentatori de bancomate.

Bărbatul este din Galați, „un oraș este considerat un bastion al spărgătorilor de bancomate“, după cum relatează publicația germană BILD. 

În articolul „Urma bandei cu explozivi duce la foști agenți români”, publicat de Bild, autorul face legătura între românul capturat, Gheorghiță Filimon, și fosta Securitate: „Când regimul comunist a căzut în România, agenții serviciilor secrete și-au căutat un nou loc de muncă…”, scrie Bild, menționând apoi a ca fost „prins un pește mare: Gheorghiță Filimon“.

Foștii securiști români s-au reprofilat pe „zburat bancomate“ în Germania (BILD)

 

Autorii menționează că Filomon este originar din Galați, „un mare oraș românesc la Dunăre“. „Este considerat un bastion al celor care aruncă în aer bancomate“, potrivit BILD,  care afirmă că „după prăbușirea blocului estic, acolo s-au reunit foști agenți ai temutului serviciu secret de tortură „Securitate”, care au răspândit frică și teroare în numele dictatorului Ceauşescu”.

Gheorghiță Filimon este considerat liderul unei bande care ar fi aruncat în aer cu explozibili bancomate din Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat: cel puțin nouă acte între aprilie 2021 și februarie au pus mâna pe o pradă de aproximativ 450.000 de euro.

Casa în care polițiștii au făcut descinderi era închiriată special pentru a dispărea după acțiunile cu explozibili.

2. -imagine fara descriere- (bild-gigi.PNG)

Potrivit procuraturii, mai mulți membri ai bandei, cu vârste cuprinse între 30 și 52 de ani, sunt suspectați și de furturi de mașini și spargeri. Anchetatorii au denumit gruparea infrațcională "Romeo" - denumire dată după mașinile Alfa Romeo folosite cu precădere de infractori.

Numai vineri, polițiștii au găsit explozibili TATP în timpul unei percheziții într-un apartament din Aachen. Un anchetator: "De tipul celor folosite pentru exploziile la bancomate". Un locuitor provenea tot din Galați. 

„Am prins un pește mare!“

 

Ancheta polițiștilor germani, condusă de poliția din Köln, este o anchetă a procurorilor din Düsseldorf, Departamentul pentru Urmărirea Penală a Crimei Organizate (ZeOS NRW), privind aruncarea în aer a unor bancomate și furt calificat în bandă organizată.

3. -imagine fara descriere- (bild-infractori.PNG)

Investigațiile, efectuate sub acoperire din septembrie 2022, vizează un grup predominat de infractori români cu vârste cuprinse între 30 și 52 de ani. „Acesta este suspectat că a comis un total de nouă aruncări în aer a unor bancomate, cu explozibili solizi, în perioada aprilie 2021 – februarie 2023 în Renania de Nord-Westfalia (șase) și Renania-Palatinat (trei). Suspecții au folosit în principal vehicule Alfa Romeo și Fiat. Potrivit stadiului actual al anchetei, prada se ridică la aproximativ 450.000 de euro. În plus, grupul este suspectat că a comis un număr mare de furturi de vehicule și spargeri în Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat.

Principalul suspect este un cetățean român în vârstă de 47 de ani, care era căutat în toată Europa cu mai multe mandate de arestare (inclusiv în Luxemburg, Elveția, Ungaria, România și Germania). Mandatul de arestare emis împotriva lui de anchetatorii ZeOS NRW în perioada premergătoare a fost acum executat”, se arată într-un comunicat de presă al poliției germane.

Potrivit Biroului Federal al Poliției Criminale (BKA), Renania de Nord-Westfalia este un punct de concentrare special pentru exploziile de bancomate. Ministrul de interne Herbert Reul (70 de ani, CDU): "Încet-încet, câștigăm teren. Stăpânim din ce în ce mai bine fenomenul."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel