Berlinul pregătește arme moderne pentru Kiev. Militarii ucrainenii vor fi instruiți în Germania

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Germania pregătește livrarea de arme performante către Ucraina. 

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a declarat miercuri că guvernul de la Berlin studiază împreună cu aliaţii săi furnizarea unor obuziere Panzerhaubitz 2000 către Ucraina, în plus faţă de cele cinci arme de acest fel confirmate deja de Olanda, relatează agenţia EFE.

Vorbind în faţa presei după o şedinţă a guvernului german axată pe situaţia din Ucraina, Christine Lambrecht a menţionat că nu a fost încă luată o decizie cu privire la livrarea acestor arme. Ea a precizat că armata germană are în stoc circa o sută de obuziere Panzerhaubitz 2000, dintre care numai 40 sunt operaţionale.

''Suntem în discuţii cu aliaţii noştri pentru a clarifica dacă putem creşte acest număr de cinci (obuziere) pentru a oferi sprijin suplimentar Ucrainei'', adică dacă şi alte ţări, în afară de Olanda, ar putea oferi Ucrainei obuziere de tipul Panzerhaubitz 2000, a adăugat titulara portofoliului german al apărării.

O decizie care s-a luat deja, a mai menţionat Christine Lambrecht, este ca militarii ucraineni să fie instruiţi în Germania să folosească obuzierele deja oferite de Olanda.

Olanda ar vrea să livreze mai multe arme Ucrainei



Premierul acesteia din urmă, Mark Rutte, a declarat la rândul său că ţara sa examinează dacă s-ar putea alătura altor state, precum Germania, Regatul Unit sau Belgia, în livrarea mai multor arme grele către armata ucraineană. Într-o discuţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul olandez a elogiat dârzenia armatei ucrainene în lupta contra trupelor ruse care au atacat Ucraina.

Zelenski a refuzat să-l primească în Ucraina pe președintele Germaniei

 

Un gest controversat a pus pentru o perioadă sub semnul întrebării evoluția relațiilor dintre Germania și Ucraina: președintele Zelenski a refuzat să-l primească în Ucraina pe președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Acesta și-a dorit să meargă la Kiev pentru a trimite un semnal puternic de solidaritate europeană cu Ucraina. Zelenski l-a considerat însă pe Steinmeier unul dintre principalii artizani ai relațiilor bune pe care Germania le-ar avea cu Rusia. Președintele Ucrainei a afirmat că Steinmeier ar avea o relație apropiată cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel