Benjamin Netanyahu, inculpat pentru corupție, renunţă la posturile ministeriale. Îşi păstrează funcția de premier

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a renunţat la toate posturile sale ministeriale, dar îşi păstrează funcţia de prim-ministru, în contextul în care este inculpat pentru corupţie într-o serie de dosare, a confirmat joi biroul său, potrivit DPA. Este pentru prima dată în istoria Israelului când un premier în exerciţiu este inculpat, iar Netanyahu a transmis Parlamentului o cerere de imunitate.

Netanyahu va rămâne premier, dar va renunţa la alte patru portofolii: Sănătate, Afaceri Sociale, Agricultură şi Diaspora.

Jakov Litzman, fostul ministru adjunct al Sănătăţii, a fost deja numit în postul de viitor ministru al Sănătăţii.

Succesorii pentru celelalte posturi vor fi anunţaţi săptămâna viitoare, a precizat biroul lui Netanyahu.

Este pentru prima dată în istoria Israelului când un premier în exerciţiu este inculpat. Netanyahu a acuzat o încercare de lovitură de stat şi a criticat dur justiţia din Israel. El a acuzat poliţia că a pus martori sub presiune.

Netanyahu i-a trimis miercuri o scrisoare preşedintelui parlamentului, Yuli Edelstein, în care îi solicita imunitate în cele trei dosare în justiţie care îl vizează. El a criticat, de asemenea, ancheta şi a spus că în cele din urmă îşi va dovedi nevinovăţia. Indiferent de ce răspuns va primi solicitarea sa, este cert că acest lucru va amâna începutul procesului lui Netanyahu până după alegerile generale de la 2 martie, pentru a treia oară când israelienii sunt chemaţi la urne în mai puţin de un an.

 

Partidele de opoziţie din Israel cer ca decizia privind imunitatea să fie luată înainte de alegeri

 

La 21 noiembrie, procurorul general Avichai Mandelblit a anunţat inculparea lui Netanyahu pentru "corupţie", "fraude" şi "abuz de încredere" în trei dosare diferite, informează HotNews.ro. Procurorul Mandelblit i-a dat premierului termen până la 2 ianuarie pentru a prezenta o cerere de imunitate în aceste dosare.

Legea israeliană stipulează că orice ministru care este urmărit penal trebuie să demisioneze, dar ea nu se aplică premierului. Dacă poate rămâne în funcţie, Benjamin Netanyahu nu se bucură totuşi de nicio imunitate în faţa justiţiei, de unde şi decizia sa de a o cere Knessetului.

Această cerere trebuie în primul rând să fie evaluată de o comisie parlamentară, dar cum parlamentul a fost dizolvat în vederea alegerilor legislative din 2 martie, al treilea scrutin în mai puţin de un an în Israel, cererea lui Netanyahu va trebui să aştepte rezultatul următorului scrutin pentru a fi examinată.

În pofida problemelor sale cu justiţia, Netanyahu, în vârstă de 70 de ani, a câştigat săptămâna trecută alegerile primare pentru conducerea partidului său, Likud, cu peste 72% de voturi în primul tur al scrutinului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel