Baza militară din Delta Dunării, fake news de proporții. MApN: România și SUA nu au discutat niciodată un asemenea proiect

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Ministerul Apărării Naționale semnalează circulația în spațiul public a unei informații false, potrivit căreia guvernele României și SUA ar fi încheiat un acord secret cu privire la construirea unei baze militare în Delta Dunării. Potrivit MApN, o astfel de înțelegere nu a fost luată în discuție niciodată.

MApN denunță un fake news care circulă pe rețelele de socializare și în spațiul public. România și SUA nu au încheiat un acord pentru construirea unei baze militare în Delta Dunării.

"Semnalăm o știre falsă care acreditează, fără niciun fundament real, ideea că guvernele României și SUA ar fi încheiat un acord secret cu privire la construirea unei baze militare în Delta Dunării. O astfel de înțelegere nu a fost luată în discuție niciodată. Această încercare de manipulare a opiniei și percepției publice se aliniază narativelor alarmiste și panicarde răspândite cu o frecvență crescută în ultima vreme în spațiul public românesc de surse afiliate propagandei pro-ruse, în contextul situației generate de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și posibilele implicații asupra țărilor din regiune", a transmis MApN. 

Anumite informații reale au fost scoase din context și amestecate cu speculații și "minciuni care să 'susțină' falsa ipoteză, în ideea creării unei alternative la situația reală". 

În ce constă dezinformarea

 

MApN susține că "autorii manipulării afirmă că proiectul de lege intitulat 'Black Sea Security Act of 2022', depus în iulie 2022 în Congresul SUA, ar stabili, după adoptare, înființarea unei a patra baze militare americane, în Delta Dunării. Înființarea acestei puternice baze militare, care, pe lângă schimbarea raporturilor de securitate în regiune, ar pune în pericol grav echilibrul ecologic din Delta Dunării, ar fi fost decisă unilateral de Guvernul SUA și ar fi fost acceptată, în secret, de România. Acest scenariu fantezist este prezentat ca o realitate, speculațiile fiind grefate peste discuțiile purtate în prezent în spațiul public în legătură cu situația canalului Bâstroe". 

Reprezentanii ministerului au transmis că nimic nu corespunde realității și că aceste afirmații sunt concepute pentru a manipula opinia publica si servesc unor narative anti-NATO.

Ce s-a întâmplat în realitate

 

"Simpla lecturare a proiectului de lege menționat mai sus ar trebui să fie suficientă pentru a înțelege că inițiativa legislativă nu face nicio referire la o așa-zisă bază militară SUA în Delta Dunării. Acest proiect încă nu a finalizat procesul legislativ, însă o prevedere importantă din inițiativă a fost deja adoptată, la finalul lunii decembrie 2022, în cadrul Legii Omnibus privind alocările bugetare aferente anului fiscal 2023 (pagina 89, referirea la Black Sea Countries). Astfel, s-a stabilit ca Secretarul de Stat al SUA împreună cu șefii altor agenții federale relevante să prezinte Congresului o Strategie de lucru cu aliații NATO din regiunea Mării Negre, pentru aprofundarea relațiilor economice, consolidarea asistenței economice și de securitate pentru statele din regiune, inclusiv prin sprijinirea eforturilor pentru creșterea rezilienței democratice", a transmis ministerul. 

Baza militară în Delta Dunării: Ce "dovezi" au agenții dezinformatori

 

Ministerul Apărării spune că "dovada" intenției de înființare a unei super-baze navale în Delta Dunării, a fost găsită de agenții dezinformatori într-un studiu publicat de doi experți în revista "American Purpose", cu sediul în Washington DC.

"Analiza se intitulează 'Past Putin' și explorează o serie de soluții posibile pentru întărirea securității în regiune. Autorii analizei pornesc, într-adevăr, în analiza lor de la proiectul legislativ 'Black Sea Security Act of 2022'. Printre opiniile exprimate se numără și ideea ca "Statele Unite să ia în considerare înființarea unei a patra baze în care să disloce forțe, cu o componentă maritimă în Deltă, care să asigure securitatea traficului maritim pentru aliații vestici, pentru România, Ucraina și alte națiuni riverane Mării Negre'. Acestă ipoteză formulată de către cei doi experți în analiza citată a fost transformată de autorii dezinformării într-o... decizie a Guvernului SUA (!), care ar fi fost și acceptată, bineînțeles, în secret, de România", se mai arată în document.

"O altă 'dovadă' invocată în materialele rostogolite cu precădere în mediul online este un articol publicat pe pagina de internet a postului de radio Europa Liberă, care, printre altele, prezintă factual și documentat strategia SUA privind Marea Neagră, precum și principalele ipoteze și opinii formulate de cei doi experți în analiza mai sus menționată. Faptul că acest subiect se regăsește într-un articol publicat pe pagina de internet a Radio Europa Liberă, post finanțat de Congresul SUA, iar în articol se menționează și că unul dintre autorii analizei publicate de American Purpose s-a aflat printre experții consultați de Departamentul de Stat al SUA pentru elaborarea viitoarei strategii reprezintă pentru autorii dezinformării veriga-lipsă de care aveau nevoie să demonstreze conspirația menită a construi o bază militară în inima Deltei Dunării...", a comunicat ministerul.

MApN amintește că situația generată de invazia ilegală a Federației Ruse în Ucraina, declanșată la 24 februarie 2022, a demonstrat solidaritatea țărilor NATO cu poporul ucrainean, precum și determinarea de a apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat.

"La foarte scurt timp după începerea războiului de agresiune, NATO a activat planurile graduale de răspuns pentru consolidarea posturii de apărare pe flancul estic și descurajarea oricărei agresiuni împotriva țărilor aliate. La câteva zile după această decizie fără precedent, în România au fost dislocate efective militare aliate care au format Grupul de Luptă NATO condus de Franța și a fost crescut și numărul de militari SUA, care au fost desfășurați, împreună cu tehnica din dotare, în locațiile de pe teritoriul României, prezentate în mod transparent de MApN în comunicarea publică. Găsiți în această postare o situație centralizatoare care arată dispunerea efectivelor americane și aliate pe teritoriul României, efective care, în contextul actual de securitate, se situează în jurul cifrei de 5.000 de militari din SUA, Franța, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Macedonia de Nord și Spania Este de așteptat ca, în contextul de securitate actual, să crească frecvența dezinformărilor și speculațiilor pe teme de maximă sensibilitate și importanță pentru opinia publică din România, în special pe subiecte referitoare la prezența NATO și SUA în România și în regiune. Reiterăm, și pe această cale, sfatul către utilizatorii platformelor online de a verifica din surse credibile, înainte de redistribuire, orice știre sau informație cu caracter vădit senzaționalist și alarmist", mai comunică MAPN.

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel