Băsescu PRECIZĂRI despre situația din România dacă moțiunea va trece: „Nu exclud posibilitatea ca Dăncilă să rămână interimar”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Traian Băsescu a declarat, pentru B1 TV, că marea întrebare nu este dacă trece sau nu moțiunea de cenzură, ci ce se va întâmpla după ce moțiunea va trece. Fostul președinte nu exclude scenariul ca actualul Guvern, chiar dacă moțiunea trece, să funcționeze până după alegerile prezidențiale. Europarlamentarul PMP atrage, totuși, atenția asupra costurilor economice majore rezultate dintr-o instabilitate politică profundă. 

„Nu ascund că am vorbit cu unii liberali la Bruxelles. Marea întrebare dacă va trece moțiunea - și șansele cele mai mari sunt să treacă - e ce urmează după cădrea Guvernului Dăncilă. Va fi un guvern PNL, Pro România lui Ponta, ALDE a lui Tăriceanu, USR sau USR va rămâne consecvent ideii de a nu veni la guvernare? Și atunci cum se va construi guvernul? Eu nu văd un guvern condus de liberali, în care să fie și Ponta, și ALDE. Mai degrabă îl văd pe Ponta jucând și făcând o alianță Pro România - PSD, fără Dăncilă, dar cu Stănescu, împreună cu ALDE și ceva sprijin de la minorități, că ele vor avea disponibilitate să susțină un astfel de guvern", a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV.

Fostul președinte nu vede deloc cu ochi buni situația în care se găsește Ludovic Orban, dar îl asigură că toți parlamentarii PMP vor vota moțiunea de cenzură: „Mă întreb de ce Orban a jucat așa tare ideea moțiunii de cenzură... Dacă prin absurd, dar asta ar însemna o afectare teribilă a imaginii PNL, aș vedea un guvern PNL - Pro România - ALDE - UDMR, ar fi, cred eu, cea mai mare greșeală politică a liberalilor. Îl vedeți pe Ponta fiind un naiv care, în loc să-și facă jocul lui cu PSD, va juca cu Orban să-l facă prim-ministru? Nu văd cum va ieși Orban basma curată de aici, dar vă asigur că PMP îi va da toate voturile. Marea problemă e ce se întâmplă după. Mă întreb ce fac liberalii a doua zi după ce trece moțiunea".

Băsescu mai crede că nici președintelui Klaus Iohannis n-ar trebui să-i convină perspectiva ca Guvernul Dăncilă să pice, deoarece Dăncilă i-ar fi cel mai comod adversar în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Plecată de la Palatul Victoria, social-democrata nu va mai avea nicio șansă să ajungă în turul 2, iar Iohannis s-ar putea să fie nevoit să-l înfrunte Dan Barna, candidatul alianței USR-PLUS, ceea ce nu-i va fi deloc ușor. Iar dacă adversarul îi va fi Theodor Paleologu, candidatul PMP, Iohannis se va afla în fața unei adevărate provocări.

„Nu exclud posibilitatea ca Dăncilă să rămână interimar până după prezidențiale. Un guvern care să gestioneze treburile de zi cu zi. Astea par a fi joc de copii, joc imatur, pentru că o intrare în profundă instabilitate politică, prin cădere a Guvernului, va duce la tot ce spun domnii Cîțu și Isar - că e nenorocire. Atunci va fi nenorocire, pentru că agențiile de rating vor scădrea ratingul României de la un 3B stabil la JUNK peste noapte. Deci lucrurile trebuie privite cu responsabilitate pentru țară. Asta va însemna creșterea consistentă a dobânzilor în condițiile în care România trebuie să se împrumute în fiecare lună să plătească pensii și salarii", a avertizat Traian Băsescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel