Bani pentru bunicii care își îngrijesc nepoții, după ce părinții se întorc la muncă. În ce condiții se acordă

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Proiectul legislativ care prevede ca bunicii care au grijă de nepoții lor vor primi o indemnizatie pentru creșterea și îngrijirea acestora, a fost adoptat tacit de Senat, încă din februarie. Propunerea urmează să primească și votul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz. 

Bunicii ar putea primi o indemnizație de 650 de lei dacă au grijă de nepoți în cazul în care mama (sau părintele aflat în Concediu pentru Creșterea Copilului) revine la serviciu înainte de încheierea perioadei de doi sau trei ani. Concomitent, părintele va încasa stimulentul de inserție, reglementat de legislația în vigoare, tot de 650 de lei, potrivit unui proiect de lege. 

În această situație, stimulentul încetează, ca și în cazul părinților, la împlinirea vârstei de 3 ani a copiilor (4 ani a copilului bolnav).

Pentru a primi indemnizația, bunicii trebuie să trăiască în România, să se afle în relații bune cu nepotul și să aibă acordul părinților copilului pentru a-l îngriji. 

Bani pentru bunicii care își îngrijesc nepoții, după ce părinții se întorc la muncă

 

Actele doveditoare ale calităţii de bunic şi acordul scris al părinţilor trebuie să fie însoțite de actul de identitate al solicitantului și certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul atunci când se depune cererea de indemnizație, la primăria orașului de domiciliu. 

Iniţiatorii proiectului au motivat că este mai bine pentru copii să fie crescuți de un membru al familiei decât la creșă. 

Momentan, proiectul de lege NU este în vigoare. Pentru a se aplica, proiectul legislativ trebuie sa primească și votul favorabil al Camerei Deputaților, să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel