Bani de la stat, începând cu 01 noiembrie. Cine vor fi românii care vor primi 500 de lei

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Românii cu venituri mici vor beneficia și în acest an de ajutorul de încălzire de la stat. Iată cine se încadrează și ce acte trebuie depuse.

Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței în sezonul rece se acordă în acord cu prevederile Legii consumatorului vulnerabil. Pentru a putea primi ajutorul pentru încălzire în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023, cei interesați trebuie să depună cererile până în data de 15 octombrie.

Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil este actul normativ ce reglementează acordarea ajutorului de încălzire pentru acest sezon rece, adică pentru perioada 1 noiembrie 2022 - 31 martie 2023. Potrivit legii, ajutorul pentru încălzire se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat, scrie avotcanet.ro.

Apoi, pentru acordarea ajutorului pentru încălzire, indiferent de sistemul de încălzire utilizat, cererile și declarațiile pe propria răspundere se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria localității de domiciliu, de regulă, până la data de 15 octombrie.

Totuși, în situația în care consumatorii vulnerabili îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pentru încălzire pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului se face prin dispoziție a primarului, după cum urmează:

- începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;

- începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20;

- începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

Cine beneficiază de ajutorul de încălzire

 

Pot cere ajutorul de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei, mai scrie sursa citată.

Sprijinul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei, care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile.

În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:

- ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;

- ajutor pentru gaze naturale;

- ajutor pentru energie electrică;

- ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure astfel:

- în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;

- în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;

- în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;

- în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;

- în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;

- în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;

- în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;

- în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;

- în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.

Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de:

- 250 lei/ lună, pentru gaze naturale;

- 500 lei/ lună, pentru energie electrică;

- 320 lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1