Badantele românce din Italia au dreptul să ia până la 112 euro în plus pe lună, la salariu, în anumite condiții

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Un aspect semnificativ al Contractului Colectiv Național de Muncă - CCNL pentru îngrijitori se referă la un supliment lunar de 112,34 euro, dar chiar și această primă acordată îngrijitorilor nu este întotdeauna plătită în mod corespunzător.

Categoria CCNL (Contractului Colectiv Național de Muncă) pentru îngrijitori este precis din punctul de vedere al salariilor. De fapt, există tabele cu salariile minime. Și sunt tabele pe care angajatorii ar trebui să le urmeze atunci când este momentul să angajeze și să plătească un îngrijitor. Cât de des se întâmplă acest lucru? Puține, îndrăznim să spunem, cel puțin conform numeroaselor rapoarte pe care le primim.

Și mai ales conform statisticilor care vorbesc despre un sector casnic, în ceea ce privește sectorul îngrijitorilor, care este încă prea abundent de muncă nedeclarată și de angajări neregulamentare. Ne imaginăm că nici măcar prima la care au dreptul anumite îngrijitoare nu este adesea plătită.

În cadrul muncii casnice, rolul îngrijitoarei este adesea subiectul unei confuzii În conformitate cu normele CCNL, fiecare îngrijitor are dreptul la un supliment lunar de 112,34 euro. Această sumă este destinată situațiilor în care îngrijitorul, angajat pentru a asista o persoană în vârstă cu boli grave, se găsește, în practică, să aibă grijă de un cuplu de vârstnici. Această situație este frecventă și reglementată de normele CCNL, acordând lucrătorului dreptul la o compensație lunară adițională.

Badantele ajung să îngrijeaască un cuplu de bătrâni, dar sunt plătite numai pentru unul

 

În cazul în care persoana în vârstă este autosuficientă, mai degrabă decât un îngrijitor, lucrătorul care trebuie angajat este unul care ar trebui să acționeze doar ca însoțitor al persoanei în vârstă. Dar cât de des se întâmplă într-un cămin ca îngrijitoarea să se trezească angajată pentru a asista persoana în vârstă cu boli grave, dar și soția sau soțul beneficiarului, care nu este cu adevărat în nevoie? În practică, uneori îngrijitoarea angajată pentru o persoană în vârstă ajunge să aibă grijă de cuplul de vârstnici. Acest tip de situație este foarte frecventă și este, de asemenea, prevăzută în normele aplicate de CCNL. Atât de mult încât lucrătorul are dreptul la o sumă suplimentară în fiecare lună, potrivit Pensioniefisco.it.

Îngrijitoarea care se ocupă de persoane dependente ar trebui să fie angajată la nivelul CS dacă nu are calificări și nici experiență îndelungată certificată. În caz contrar, ar trebui să fie angajată la nivelul DS. Îngrijitoarea care îngrijește o persoană dependentă în concubinaj, dacă este angajată la nivelul Cs, va câștiga în 2024, conform ratelor minime de salarizare tocmai actualizate în funcție de inflație, 1.127,04 euro pe lună. Pe de altă parte, la nivelul DS, ea va primi 1.215,53 euro pe lună. Dar, așa cum am menționat, dacă există mai multe persoane care au nevoie de îngrijirea lucrătorului, se adaugă o indemnizație de 112,34 euro pe lună.

 

-----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel