Avertismentul unui deputat european: "Guvernul Dăncilă condamnă România la SĂRĂCIE!"

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Siegfried Muresan
Siegfried Muresan

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan este de părere că Guvernul Dăncilă trebuie să crească de urgenţă alocările pentru cercetare şi dezvoltare în Bugetul de stat pe 2019.

"Guvernul Dăncilă condamnă România la sărăcie pe termen lung dacă nu creşte de urgenţă alocările bugetare pentru cercetare şi dezvoltare. În economia mondială a secolului XXI, dacă nu inovezi nu poţi face faţă competiţiei. Cele mai mari companii mondiale precum şi companiile cu cel mai mare potenţial de dezvoltare provin din ţări unde atât statul, cât şi mediul privat alocă de ani buni fonduri mari pentru acest domeniu. La fel, salariaţii cu cele mai mari venituri medii lucrează în ţări unde investiţiile în cercetare şi dezvoltare sunt la cel mai înalt nivel.

Din acest motiv, Uniunea Europeană şi-a asumat ca ţintă în Strategia "Europa 2020" un procent de 3% din PIB pentru investiţii în cercetare şi dezvoltare. În cadrul aceluiaşi obiectiv, România şi-a asumat o creştere naţională până la 2% din PIB până în 2020.

Cu toate acestea, autorităţile române nu doar că bat pasul pe loc, ba chiar regresează. Conform datelor Biroului european de statistică 'Eurostat', publicate la sfârşitul săptămânii trecute, România a investit în 2017 doar 0,5% din PIB în acest domeniu. Mai puţin chiar decât în 2007, anul aderării noastre la UE, când procentul era de 0,51% din PIB. Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană, unde media este de 2,07% din PIB, iar pe primele locuri se află Suedia (3,3%), Austria (3,16%) şi Danemarca (3,06%).

De asemenea, conform aceluiaşi document, Bulgaria a crescut alocările din PIB de la 0,43% în 2007, la 0,75% în 2017, deci cu jumătate mai mult decât România.

Guvernul PSD - ALDE nu respectă nici propriile hotărâri. În 27 februarie 2017, Guvernul României, condus atunci de Sorin Grindeanu, adopta o hotărâre prin care îşi asuma ca, până în 2020, alocările publice pentru cercetare şi dezvoltare să crească la 1% din PIB. Iată că, la finalul aceluiaşi an, România investise doar 0,5% din PIB în cercetare şi dezvoltare, dintre care doar 0,21% erau investiţii publice, conform datelor publicate în noiembrie de Institutul Naţional de Statistică. Adică de 5 ori mai puţin decât îşi asumase Guvernul pentru 2020.

Lipsa investiţiilor în cercetare şi dezvoltare este şi unul dintre motivele principale pentru care tinerii bine pregătiţi pleacă din ţară şi aleg să-şi continue studiile şi carierele în vestul Europei sau America de Nord. Mai mult, Guvernul pune beţe în roate şi companiilor private care ar investi în cercetarea din România, dar ezită din cauza deselor modificări la codul fiscal care creează incertitudine, dar şi a dezinteresului pe care îl arată autorităţile pentru acest sector economic.

De aceea, cer Guvernului Dăncilă şi ministrului corigent la buget Eugen Teodorovici să publice de urgenţă proiectul de buget pentru anul 2019 în care să includă o creştere a alocărilor pentru cercetare şi dezvoltare în acord cu ţinta asumată în Strategia 'Europa 2020'. Ar fi, totodată, şi un bun exemplu pe care îl dăm tuturor statelor membre în timpul Preşedinţiei române a Uniunii Europene."

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel