Avertismentul autorităților spaniole: Criminalitatea în rândul minorilor sub 14 ani a crescut cu 45%

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Parchetul spaniol avertizează asupra creșterii criminalității în rândul minorilor sub 14 ani: o creștere de 45% în 2023, cu peste 11.000 de dosare.

Procuratura Generală a Statului (FGE) semnalează o creștere semnificativă a criminalității în rândul minorilor sub 14 ani, cu o creștere de 45,4% în 2023 față de anul precedent. În raportul prezentat joi, instituția arată că au fost înregistrate 11.143 de dosare pentru infracțiuni comise de minori care nu pot fi trași la răspundere legal. Printre infracțiunile comise se numără hărțuirea, violența domestică, agresiuni împotriva libertății sexuale și infracțiuni pe rețelele de socializare.

Raportul subliniază necesitatea unei analize prudente a datelor, dat fiind că minorii sub 14 ani nu pot fi acuzați penal, ceea ce complică investigarea și dovedirea răspunderii lor. Deși majoritatea cazurilor implică infracțiuni minore, Parchetul atrage atenția asupra creșterii implicării acestor minori în fapte grave, precum agresiuni școlare și infracțiuni împotriva libertății sexuale și violenței domestice.

Cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

 

O altă îngrijorare majoră este creșterea infracțiunilor comise prin intermediul rețelelor de socializare. Potrivit Parchetului, acest fenomen reflectă lipsa unor mecanisme adecvate de educație și intervenție care să ofere minorilor instrumentele necesare pentru a-și gestiona frustrarea. Raportul evidențiază importanța unei intervenții timpurii și multidisciplinare pentru minorii cu comportament violent sau sexualizat.

În funcție de tipul de infracțiuni, cele mai multe dosare din 2023 au fost pentru vătămări corporale, urmate de furturi și violență domestică. De asemenea, cazurile de violență de gen au înregistrat o creștere de 11% față de anul precedent, fiind la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani. Parchetul avertizează asupra „deficienței în educația în valori” și subliniază că eforturile de formare în egalitate nu au avut impactul dorit asupra tinerilor.

Raportul solicită alocarea de resurse suplimentare pentru reeducare și intervenție, inclusiv măsuri care să faciliteze distanțarea în scop terapeutic în cazurile de violență domestică.

În comparație cu alte țări europene, Spania se poziționează favorabil în ceea ce privește rata criminalității. Statisticile recente indică faptul că țara are una dintre cele mai scăzute rate ale omorurilor din Uniunea Europeană, situată la aproximativ 0,6 la 100.000 de locuitori, sub media europeană de 1,2 la 100.000 de locuitori.

În ceea ce privește furturile și infracțiunile legate de proprietate, Spania se situează la nivelul mediu european, cu rate similare cu alte state din sudul Europei.

Infracțiunile violente sunt, de asemenea, relativ scăzute în Spania, comparativ cu media europeană, indicând un mediu mai sigur în multe aspecte. Totuși, în anumite zone, în special în orașele mari, infracțiunile legate de droguri sunt mai frecvente, dar țara nu se află printre cele cu cele mai ridicate rate pentru aceste tipuri de infracțiuni.

-------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel