Averea italienilor a sporit în primul an de pandemie. Cifre ciudate publicate de Banca Italiei

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Averea gospodăriilor italiene a crescut cu aproximativ 100 de miliarde de euro, sau 1%, până la 10.010 miliarde de euro în 2020, potrivit celor mai recente cifre publicate joi de Banca Italiei și de agenția de statistică ISTAT. Averea netă a fost de aproximativ 8,7 ori mai mare decât venitul gospodăriilor, potrivit raportului. Proprietatea rezidențială, principala formă de investiție a familiei, reprezenta aproape jumătate din averea gospodăriilor, ridicându-se la 5.163 miliarde de euro. 

Averea italienilor a sporit în primul an al pandemiei, arată cele mai noi date publicate de Banca Italiei. Estimările privind averea compilate de Istat și Banca Italiei publicate în acest raport oferă o descriere cuprinzătoare a activelor deținute de sectoarele instituționale și a modului în care acestea au evoluat în timp. Raportul face, de asemenea, o comparație cu alte economii avansate, deși comparabilitatea internațională rămâne imperfectă.

La sfârșitul anului 2020, averea netă a gospodăriilor italiene se ridica la 10,010 miliarde de euro, de 8,7 ori mai mare decât venitul disponibil al acestora, în creștere cu 1 % (aproximativ 100 de miliarde de euro) față de 2019. Locuințele, care reprezintă principala componentă a investițiilor gospodăriilor, reprezentau aproximativ jumătate din averea brută (5 163 de miliarde de euro).

Activele financiare au fost de 4.800 de miliarde de euro, în creștere față de anul precedent, în principal datorită creșterii depozitelor și a rezervelor tehnice de asigurare. Totalul pasivelor gospodăriilor s-a ridicat la 967 de miliarde de euro, un nivel care a fost substanțial stabil în comparație cu anul 2019. În comparație cu unele economii avansate, în Italia, averea netă a gospodăriilor a rămas ridicată în raport cu venitul disponibil, în timp ce a fost mai mică în termeni per capita.

Averea netă a societăților nefinanciare 

Averea netă a societăților nefinanciare s-a ridicat la 1.053 de miliarde EUR la sfârșitul anului 2020. Activele totale au fost egale cu 4.934 de miliarde EUR, din care 60% reprezentau active nefinanciare. 

Averea netă a societăților financiare s-a ridicat la 739 de miliarde EUR la sfârșitul anului 2020, reflectând în principal soldul activelor și pasivelor financiare. Averea brută a crescut cu aproximativ 8%, determinată în principal de creșterea depozitelor și a titlurilor de valoare. În ceea ce privește pasivele financiare, creșterea s-a datorat rezervelor tehnice de asigurare și depozitelor.

La sfârșitul anului 2020, averea netă a administrației publice era negativă cu 1.473 de miliarde EUR (aproximativ -90% din PIB). Activele nefinanciare și financiare, egale cu 1.047 de miliarde de euro și, respectiv, 612 miliarde de euro, au fost mai mici decât pasivele financiare (3 133 de miliarde de euro). Un raport similar între averea netă și PIB a fost observat și în cazul Regatului Unit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel