Austria. Îngrijitoarele românce au protestat în stradă: „Vrem să fim protejate de exploatare și abuz“ (VIDEO)

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Amplă acțiune de protest, sâmbătă, 3 octombrie, la Viena. Zeci de îngrijitoare românce s-au reunit în cadrul unei acțiuni de protest și au solicitat înlocuirea sistemului de lucru prin Gewerbe (n.r. PFA) cu sistemul de lucru prin ANGAJARE, drepturi egale și dreptul la o penise decentă.

Zeci de îngrijitori și îngrijitoare românce de 24 de ore din Austria s-au reunit, ieri, 3 octombrie, în cadrul unei acțiuni de protest în viena. „Aplauzele nu sunt de ajuns! Reducerea programului de lucru - salarii mai mari - mai mult personal“ (Applaus ist nicht genug! Arbeitszeitverkürzung - höhere Löhne - mehr Personal) s-a intitulat acțiunea de protest, sub egida căreia membrele „DREPT pentru îngrijire“ au manifestat, spunându-și nemulțumirea în piața publică.

„Astăzi ne-am întâlnit în Viena pentru a participa la protest.  În marșul protestului am menținut un loc gol, că simbol pentru toate îngrijitoarele și toți îngrijitorii care din cauza muncii pe care o fac nu pot participa la proteste și nu își pot face vocile auzite. Tot ca simbol, una dintre colegele noastre a împins un scaun cu roțile, pentru a aminti tuturor cum arată muncă noastră, dar și pentru a atrage atenția că și pacienții și pacientele noastre sunt singuri și izolați și nici ei nu își pot face vocile auzite prin proteste, în stradă.

Protestul a fost mic, dar puternic. Am cerut înlocuirea sistemului de Gewerbe (n.r. Persoană Fizică Autorizată) cu Angajarea. Am cerut pensii decente, din care putem trăi. A fost o experiență minunată. Mulțumim colegelor care și-au luat timp de la muncă pentru a participa la protest. Mulțumim pentru curaj, energie și voie bună!“, au transmis reprezentantele DREPT pentru Îngrijire Austria.

 

„CEREM URGENT înlocuirea sistemului de lucru prin Gewerbe cu sistemul de lucru prin ANGAJARE! DREPTURI EGALE și pentru îngrijitoarele migrante din sistemul 24/24! PENSII DECENTE și pentru îngrijitoarele migrante din sistemul 24/24! SALARII MINIME REGLEMENTATE prin lege!“, acestea sunt solicitările îngrijitoarelor românce de la statul austriac.

"În primul rând, chemăm toate îngrijitoarele să se alăture luptei noastre de organizare. Doar împreună putem negocia condiții mai bune pentru toată lumea!! În al doilea rând, fac apel la autorități să anuleze statutul nostru de persoane fizice autorizate. Cerem să fim recunoscute că angajate cu drepturi depline: să fim protejate de exploatare și abuz, să avem dreptul la concediu de boală plătit sau șomaj și să avem dreptul la pensie decentă! Această este lupta noastră și acestea sunt drepturile noastre.Vă mulțumesc pentru solidaritate. Nu vrem să fim eroine! Vrem să fim EGALE!", au strigat, în stradă, îngrijitoarele românce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel