Austria cere UE să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene "să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor", pentru a scădea facturile la curent, transmite AFP.

Şeful guvernului de la Viena a afirmat că subiectul va fi discutat la o reuniune de urgenţă şi că "preţul electricităţii trebuie să scadă", iar preşedintele rus Vladimir Putin nu trebuie lăsat să decidă zilnic în locul europenilor.

"Trebuie să oprim această nebunie care loveşte în prezent pieţele de energie", a arătat Nehammer într-un comunicat. El a apreciat că paşii în acest sens pot fi făcuţi doar în cadru european, nu la nivel naţional.

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, anunţase vineri că Cehia va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei.

După şase luni de război în Ucraina, preţul energiei în Europa a atins la sfârşitul acestei săptămâni noi recorduri. Una din cauze este reducerea livrărilor de gaze din Rusia către UE, unde 20% din energia electrică se produce în termocentrale pe gaz. 

Preşedinţia cehă a Consiliului UE organizează o reuniune extraordinară a miniştrilor energiei

 

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a anunţat vineri că Republica Cehă va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei din UE, consacrată creşterii preţurilor energiei în urma invadării Ucrainei de către Rusia, transmite AFP.

Fiala a scris pe Twitter că reuniunea se va concentra pe ''măsurile de urgenţă specifice pentru a face faţă situaţiei energetice''.

''Suntem într-un război al energiei cu Rusia şi asta afectează întreaga UE'', a scris pe Twitter, la rândul său, ministrul ceh al industriei Jozef Sikela.

Aprobată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, decizia de convocare a acestei reuniuni intervine pe fondul încercărilor statelor membre ale UE de a-şi reduce dependenţa de Rusia în materie de aprovizionare cu petrol şi gaz.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa şi în Asia au urcat aproape de niveluri record, cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii intensificând concurenţa pentru asigurarea livrărilor.

În ultimele săptămâni, piaţa s-a înăsprit şi mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă şi uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producţia de energie hidro şi nucleară. Drept rezultat, cererea pentru gaze este în creştere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere.

În Europa, preţurile gazului sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor.

La 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel