Șoferi indignați că ar putea fi amendați dacă mănâncă și se urcă la volan: "Acum nu mai putem mânca - ce urmează?”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Australia. Șoferi indignați că ar putea fi amendați cu 600 de dolari dacă mănâncă și se urcă la volan: "Acum nu mai putem mânca - ce urmează?” / Foto: Unsplash
Australia. Șoferi indignați că ar putea fi amendați cu 600 de dolari dacă mănâncă și se urcă la volan: "Acum nu mai putem mânca - ce urmează?” / Foto: Unsplash

O regulă rutieră australiană puțin cunoscută - pe care aproape toată lumea a încălcat-o la un moment dat, fără să știe, îi poate costa pe șoferi până la 600 de dolari. Însă, în România lucrurile sunt puțin diferite.

Departamentul de transport și drumuri principale din Queensland le-a reamintit marți oamenilor legea, revoltându-i pe cei care habar nu aveau că este interzis consumul de mâncare sau băutură la volan.

 

Ziua internațională a sandvișurilor - amenzi de 600 de dolari pentru australieni

 

Folosindu-se de Ziua internațională a sandvișurilor și de jocuri de cuvinte proaste, departamentul a întrebat în postarea de pe Facebook dacă oamenii "se furișează la volan cu un covrig în drum spre serviciu?

Apoi a ajuns la subiect, spunând: 'Puteți fi amendat cu 575 de dolari și trei puncte de demitere dacă nu aveți un control adecvat al vehiculului dumneavoastră - sau dacă conduceți fără grijă sau atenție.

Așa că asigurați-vă că nu conduceți cu o singură mână sau că nu vă luați ochii de la drum pentru a mânca. Cel mai bine este să trageți pe dreapta într-un loc sigur pentru a savura acel sandviș!'.

Amenda pentru aceeași infracțiune este chiar mai mare în Australia de Vest - șoferii fiind obligați să scoată din buzunar 600 de dolari în cazul în care comit această infracțiune, o masă foarte scumpă.   

În NSW, șoferii prinși mâncând sau bând pot fi amendați cu 469 de dolari și trei puncte de demerit, în Teritoriul de Nord există o amendă de 150 de dolari, în Australia de Sud pot fi amendați cu până la 201 dolari, iar în ACT aceeași infracțiune costă 301 dolari

 

O adolescentă a fost prinsă la volan cu un castron de lapte cu cereale

 

În 2018, o adolescentă înfometată P-plater a fost amendată cu 300 de dolari după ce a fost fotografiată mâncând un bol de cereale în timp ce conducea pe un drum din Perth.

O fotografie a fost făcută de un ascultător al postului de radio 6PR și părea să o arate pe tânără conducând mașina cu ajutorul genunchilor.

"Infractoarea cu cereale" a primit, de asemenea, trei puncte de demitere și a fost criticată de comisarul de poliție din WA de atunci, Chris Dawson. 

'Nu poți să conduci o mașină și să mănânci în același timp un mic dejun. Este pur și simplu ridicol de periculos... Este de neînțeles', a declarat el pentru 6PR. 

Departamentul din Queensland a declarat că 'Evident, ai voie să iei o mână de pe volan pentru o perioadă scurtă de timp pentru a conduce vehiculul. Dar a mânca în timp ce conduci ar putea fi interpretat ca neavând un control adecvat al vehiculului și conducând distras', conform Daily Mail.

Amenda din Queensland intră sub incidența legilor statului privind distragerea atenției șoferilor, sancțiuni similare fiind aplicate în întreaga țară. 

 

Amenda pentru mâncatul la volan în România

 

Legislaţia din România este puţin cam ambiguă despre mâncatul la volan. Astfel, o eventuală amendă depinde de poliţistul care-l surprinde pe şofer. În legătură cu posibile activităţi printre care ar putea fi şi mâncatul la volan legea specifică următoarele: 

 

Art.99. – Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă prevazută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de catre persoane fizice:

Lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comanda a vehiculului; 

 

Art.100. –  Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă prevazută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

Efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activităţi de natura a-i distrage atenţia de la conducere ori folosirea instalaţiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranţă a lui şi a celorlalţi participanţi la trafic;

În acest caz, dacă poliţistul de la circulaţie a surprins un şofer în timp ce mânca la volan poate să-l oprească şi să-i dea o amendă. Dar, având în vedere ritmul alert de viaţă din zilele noastre, este foarte posibil ca poliţiştii să fie mai întelegători cu cei care iau masa în timp ce conduc, conform promotor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel