Augustin Zegrean: „ASTA ar fi o premieră absolută pentru România! Ar genera o MOȚIUNE de CENZURĂ!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Legea prin care au fost scoși din închisorile din România 20.000 de infractori periculoși va fi abrogată, susține vicepremierul Raluca Turcan, care promite că în două săptămâni legea recursului compensatoriu va fi abrogată. Asta dacă, între timp, Parlamentul nu ia o decizie.

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a explicat că nu ştie de ce s-ar bucura lumea pentru abrogarea acestei legi, deoarece abrogarea nu produce efecte pentru cei care au ieşit deja din închisoare în baza recursului compensatoriu. „Cei care au scăpat rămân afară, nu se mai duc înapoi", a spus el.

În al doilea rând, Zegrean a amintit că trebuie să se ţină cont de rezultatele referendumului din 26 mai. Una din întrebările puse atunci, validată de cetățeni, a fost despre interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul Justiției.

„Ne-am lăudat cu referendumul si cu rezultatele din 26 mai, când se spunea că nu se vor mai adăuga OUG în domeniul justiţiei. A uitat deja lumea despre asta? Păi nu se poate adopta prin OUG, pentru că aşa a spus poporul atunci, nu mai adoptăm legi ale justiţiei prin OUG", a declarat Zegrean.

 

Zegrean: „Ar fi o premieră absolută pentru România” 

 

Zegrean a subliniat că ar fi o premieră ca Guvernul să meargă să îşi angajeze răspunderea pe o lege de abrogare, întrucât angajarea răspunderii se face pe o lege sau pe un program, atunci când se doreşte adoptarea de urgenţă a unei legi şi nu sunt alte soluţii.

„Ar fi o premieră absolută pentru România să se ducă Guvernul în Parlament cu angajarea răspunderii pe abrogarea unei legi.

Asumarea pe abrogarea recursului compensatoriu e o chestiune serioasă pentru că ar genera o moțiune de cenzură. Moțiunea de cenzură poate fi depusă și dacă nu își asumă răspunderea Guvernul.

Angajarea de răspundere se face când guvernul e sigur pe majoritatea parlamentară sau când vrea să îşi verifice majoritatea parlamentară", a adăugat spus preşedinte al CCR, la Digi 24.

 

Augustin Zegrean: „Ar fi normal să fie adoptat un proiect de lege”

 

El a atras atenția că dacă Guvernul Orban își asumă răspunderea printr-o ordonanță de urgență pe abrogarea recursului compensatoriu atunci cel mai probabil în Parlament ar putea fi depusă o moțiune de cenzură întrucât referendumul pe justiție prevede că nu mai pot fi date OUG-uri în domeniul Justiției.

„Asumarea pe abrogarea recursului compensatoriu e o chestiune serioasă pentru că ar genera o moțiune de cenzură. Moțiunea de cenzură poate fi depusă și dacă nu își asumă răspunderea Guvernul.

Ar fi normal să fie adoptat un proiect de lege. Guvernul să adopte un proiect de lege pe care să îl trimită în Parlament. Ar dura adoptarea proiectului cât ar vrea parlamentarii. Pe de altă parte, ar putea să treacă și-ntr-o săptămână. Eu cred că niciun partid nu vrea să abroge acestă lege, fiecare spune ce crede că vrea să audă poporul".

Citește și Turcan: „Ne vom angaja răspunderea pentru abrogarea recursului compensatoriu"

Raluca Turcan susține că deciziile CEDO, care obligă România să ofere compensații pentru condițiile mizere din închisori, pot primi răspuns prin alte mijloace, cum ar fi brăţări electronice, personal de probaţiune sau chiar construcţia unui nou penitenciar.

Săptămâna trecută, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, declara că recursul compensatoriu nu poate fi abrogat peste noapte pentru că ar conduce la efecte colaterale mai severe decât cele din prezent.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel