Război la CSM. Augustin Lazăr: "Cererea lui Toader de revocare din funcție este NELEGALĂ"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Augustin Lazăr consideră că propunerea formulată de Tudorel Toader de revocare a sa din funcţie este una nelegală. În opinia sa, Toader nu are "competenţa funcţională de a evalua personal procurorii cu funcţii de conducere". 

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, consideră că propunerea formulată de Tudorel Toader de revocare a sa din funcţie este una nelegală, întrucât ministrul Justiţiei ''nu are competenţa funcţională de a evalua personal procurorii cu funcţii de conducere'', şi solicită Secţiei pentru procurori a CSM să emită un aviz negativ în cazul acestui demers.

"Cu referire la propunerea de revocare formulată de ministrul Justiţiei, (...) solicit Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii emiterea unui act negativ, întrucât propunerea este nelegală, raportul de evaluare şi rezultatul acestuia - propunerea - sunt vădit nelegale, iar motivele pentru care s-a cerut revocarea din funcţie sunt nelegale şi netemeinice. Propunerea este vădit nelegală, întrucât ministrul Justiţiei şi-a arogat în mod abuziv competenţa de a evalua profesional procurorul general, nu a respectat dispoziţiile legale privind evaluarea profesională a procurorului general, a invocat motive prin care şi-a depăşit atribuţiile legale şi a încălcat dreptul la apărare în această procedură vădit nelegală şi părtinitoare. (...) Propunerea de revocare este nelegală, pentru că ministrul Justiţiei nu are competenţa funcţională de a evalua personal procurorii cu funcţii de conducere, această competenţă aparţine Secţiei pentru procurori a CSM", a declarat Lazăr, la şedinţa Secţiei pentru procurori.

El îl acuză pe ministrul Tudorel Toader că induce neîncrederea în sistemul judiciar.

"Există o largă conspiraţie şi se fac o mulţime de ilegalităţi în aşa fel încât să se producă, să fie o completare a discursului public al politicienilor al căror punct de vedere nu mă îndoiesc că îl reprezintă în calitate de persoană numită politic în această funcţie. Prin urmare, asistăm la un eseu care nu este juridic, este un colaj de detractări. (...) Domnul ministru al Justiţiei şi-a arogat în mod abuziv calitatea de instanţă de judecată (...), dar una care instrumentează fără probe şi în care apărarea nu este posibilă (...). Vă mărturisesc că am ales armele judiciare, armele dreptului, pentru că şi în România există justiţie, şi în România trebuie să se poată face dreptate, chiar şi cu un magistrat, şi mă simt foarte trist să aflu că orice chestiune aş întreprinde, oriunde m-aş duce, există o mare bănuială de o mare conspiraţie care ar putea să fie pusă la punct acolo şi că precis va fi ceva, o insinuare pentru soluţia posibilă care va fi acolo. Nu mă aşteptam de la ministrul de Justiţie al ţării mele. Nu mă aşteptam la asemenea poziţii. Cu atât mai puţin cu cât este profesor universitar şi mă aşteptam la o anumită conduită decentă", a afirmat procurorul general.

Acesta a arătat că ministrul Justiţiei nu face ''un minim efort de cooperare loială''.

"Există avizul Forumului Procurorilor de la Roma, există rapoartele MCV, există rapoartele GRECO, există rapoartele Comitetului drepturilor omului de la Geneva şi în toate se promovează ideea independenţei profesionale la procurori. Ei bine, domnul ministru ne duce acum cu câţiva zeci de ani înainte, eu nu-mi amintesc prea bine vremurile acelea, când vrea să ne sugereze că procurorul ar trebui să meargă şi să ia lumină de la Ministerul Justiţiei, în contextul în care ministrul Justiţiei nu face un minim efort de cooperare loială, face cu cine crede că prezintă interes pentru poziţia politică pe care domnul ministru o reprezintă. Ei bine, suntem totuşi în mileniul III, mă îndoiesc că acest punct de vedere pe care îl promovează domnul ministru şi care îmi este mie atribuit ca un defect, opusul acestui punct de vedere, ar putea avea succes în mileniul III", a menţionat Augustin Lazăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel