ASPA îl contrazice pe Ciucu: "Am avut acțiune de capturare a câinilor pe 14 ianuarie"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Cine este femeia omorâtă de o haită de câini în Bucureşti. Ana lucra la Primăria capitalei
Cine este femeia omorâtă de o haită de câini în Bucureşti. Ana lucra la Primăria capitalei

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor neagă acuzaţiile primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu, potrivit cărora angajaţii săi nu s-ar fi prezentat pe data de 14 ianuarie în zona Lacul Morii în urma unei sesizări venite din partea Poliţiei Locale a Sectorului 6.

Conform unor precizări transmise de către Primăria Capitalei, reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) au avut pe 14 ianuarie o acţiune de capturare în zona Lacul Morii - str. Drumul la Roşu, la care au solicitat participarea unui echipaj de la Poliţia Locală Sector 6.

"În urma acţiunii, au fost identificaţi 4 câini care au intrat pe o proprietate privată în prezenţa echipajelor ASPA şi al Poliţiei Locale Sector 6. La finalul acţiunii, echipajul ASPA a întocmit un Raport de activitate în care a consemnat că nu au putut fi capturaţi câinii deoarece s-au retras pe o proprietate privată, au menţionat şi numele posibilului proprietar al terenului. Raportul a fost semnat şi de poliţistul local de la Sectorul 6, prezent la acţiune. Până în prezent nu am primit de la Poliţia Locală Sector 6 un răspuns cu privire la permisiunea de a acţiona pe proprietatea privată respectivă", transmite ASPA, care ataşează şi o copie a raportului respectiv.

ASPA: Primăriile de sector pot înființa servicii pentru gestionarea câinilor fără stăpân



Totodată, ASPA neagă afirmaţiile "repetate" ale edilului Sectorului 6 potrivit cărora primăriile de sector nu pot înfiinţa servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. În acest sens, sunt citate mai multe articole din Codul Administrativ şi din OUG 155/2001.

Astfel, conform art. 3 al HG 1059/2013 privind normele metodologice de aplicare a OUG 155/2001 "serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân (...) desfăşoară activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv a SUBDIVIZIUNILOR ACESTORA, la nivelul cărora au fost înfiinţate, şi, în funcţie de posibilităţi, pot încheia protocoale de colaborare cu unităţile administrativ-teritoriale cu care se învecinează, precum şi cu orice altă unitate administrativ-teritorială de pe raza judeţului".

Totodată, aceste servicii sunt denumite prin sintagma "Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân", urmată de denumirea unităţii administrativ-teritoriale, "respectiv a SUBDIVIZIUNII ACESTEIA, la nivelul căreia au fost înfiinţate", prevede hotărârea de Guvern, citată în comunicat.

ASPA concluzionează că OUG 155/2001 "nu se referă doar la UAT-uri, ci şi la subdiviziunile (sectoarele) UAT-urilor".

"Toate aceste informaţii lansate în spaţiul public fără o minimă verificare a legislaţiei sau a veridicităţii nu fac altceva decât să creeze confuzie în rândul opiniei publice. ASPA are toată deschiderea să colaboreze în continuare cu toate primăriile de sector, poliţiile locale şi naţională, ONG-uri şi voluntari pentru a gestiona situaţia câinilor fără stăpân şi facem apel şi pe această cale la cooperare interinstituţională cu scopul de a proteja cetăţenii şi de a nu răni animalele", menţionează sursa citată.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Poliţia Locală a Sectorului 6 a sesizat Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) privind prezenţa unei haite de câini în zona unde femeia a fost ucisă de patrupede în timp ce alerga în zona Lacul Morii, însă nu a venit nimeni.

"Pe 14 ianuarie, cu o săptămână înainte de a se petrece oribilul atac, poliţişti de proximitate ai Poliţiei Locale a Sectorului 6 au chemat ASPA, fiind anunţat dispeceratul PMB de faptul că o haită de 10 câini ar fi acolo. Acela ar fi putut să fie apelul salvator. Nu a venit nimeni (...) ASPA nu a reacţionat. ASPA nu a dat niciun răspuns. (...) Avem deci o înregistrare pe care vă arătăm că am semnalat cu 7 zile înainte existenţa unei haite de 10 câini şi (...) avem fotografiile acelei haite. O să punem la dispoziţia Procuraturii, ca să vadă dacă câinii prinşi ulterior sunt aceia sau nu", a declarat primarul.

O femeie care alerga sâmbătă dimineaţa în zona Lacul Morii a fost ucisă de câini. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel