Armata americană va amplasa un radar TPS-80 în România, lângă granița cu Ucraina

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Radarul Forțelor Aeriene Române se integrează în apărarea aeriană NATO
Radarul Forțelor Aeriene Române se integrează în apărarea aeriană NATO

Armata americană va amplasa un radar TPS-80 în România, lângă granița cu Ucraina, potrivit unui anunț al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii.  

Pușcașii marini americani vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă granița cu Ucraina, anunță pe Facebook Ambasada României în SUA.

"Pușcașii marini americani vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă granița cu Ucraina

Radarul va asigura detectarea, urmărirea și identificarea țintelor aeriene care evoluează în estul Ucrainei și în bazinul central-vestic al Mării Negre, îmbunătățind apărarea integrată prin creșterea razei de detectare a țintelor aeriene care evoluează la altitudini joase, medii și înalte.

De asemenea, armata spaniolă va aduce în România un radar TPS-43, care va fi integrat în sistemul integrat de apărare antiaeriană și antirachetă al NATO", potrivit mesajului postat de pe Facebook de Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

Citește mai departe:

România cumpără 32 de avioane F-16 de la Guvernul Norvegiei. MApN a semnat contractul

 

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au semnat, vineri, la sediul Romtehnica, contractul de achiziţie a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, în valoare de peste 380 de milioane de euro, informează un comunicat al MApN. 

Instituţia militară a convenit cu reprezentanţii norvegieni contractul de achiziţie a 32 de avioane F-16 în configuraţia M6.5.2, motoare de rezervă şi suport logistic. Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro şi se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârşitul anului 2023.

Contractul se derulează cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, în acest sens Guvernul României a transmis scrisoarea de tip "Letter of request" adresată Guvernului SUA pentru care se anticipează primirea unui răspuns până la sfârşitul anului.

Avioanele vor fi livrate României în stare operaţională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forţele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziţie la avioanele de generaţia a V-a.

Achiziţia celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creşterea capacităţii de apărare a României şi asigurarea contribuţiei naţionale la apărarea colectivă în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel