Arhive secrete despre război, ”deschise” mai devreme cu 15 ani

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Franţa va deschide "cu 15 ani mai devreme" arhivele sale privind războiul din Algeria.

Ministrul francez al culturii, Roselyne Bachelot, a anunţat vineri apropiata deschidere a arhivelor asupra "anchetelor judiciare" privind războiul din Algeria (1954-1962), la aproape 60 de ani de atunci şi în condiţiile în care relaţiile franco-algeriene sunt în criză de mai multe luni, informează AFP, scriu jurnaliștii de la Agerpres. 

"Deschid cu 15 ani mai devreme arhivele asupra anchetelor judiciare ale jandarmeriei şi poliţiei, care au legătură cu războiul din Algeria", a anunţat ea la potul BFMTV, într-o declaraţie ce intervine cu două zile după vizita la Alger a şefului diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

”Un roman naţional nu se construieşte pe o minciună”

 

"Doresc ca asupra acestei chestiuni - care este deranjantă, iritantă, în care există falsificatori de istorie -, doresc să o privim făţiş. Un roman naţional nu se construieşte pe o minciună", a argumentat ministrul francez.

"Falsificarea este cea care generează toate rătăcirile, toate necazurile şi toate urile. Începând din momentul când faptele sunt pe masă, unde sunt recunoscute, unde sunt analizate, începând din acest moment se poate construi o altă istorie, o reconciliere", a adăugat Roselyne Bachelot.

Consecinţele acestei decizii



Întrebată cu privire la consecinţele acestei decizii, în special asupra confirmării ce urmează să vină asupra actelor de tortură comise de armata franceză în Algeria, ministrul culturii francez a spus că "este în interesul Franţei să o recunoască".

Acest anunţ se înscrie în politica de reconciliere iniţiată de preşedintele francez Emmanuel Macron. Pe 13 septembrie 2018, el a recunoscut că dispariţia matematicianului şi militantului comunist Maurice Audin, în 1957 în Alger, a fost o faptă a armatei franceze şi i-a promis familiei lui un larg acces la arhive.

Pe 9 martie 2021, continuând politica sa a "paşilor mici", Macron a anunţat simplificarea accesului la proceduri de declasificare a arhivelor clasate de peste 50 de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel