Aproape 4 milioane de ucrainei au intrat în România de la începutul războiului

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Aproape 4 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în România începând cu luna februarie 2022, potrivit infromațiilor oficiale de la IGPR.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPR) informează că marţi au intrat în România, prin punctele de la graniţă, 70.500 de persoane, dintre care 7.004 de cetăţeni ucraineni.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, prin punctele de frontieră din întreaga ţară au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 140.640 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 41.350 de mijloace de transport.

Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în România 3.913.351 de cetăţeni ucraineni.

În zonele de competenţă, punctele de trecere şi "frontiera verde", poliţiştii au constatat 56 de fapte ilegale (38 de infracţiuni şi 18 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, iar valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la suma de 9.565 de lei.

Au fost ridicate bunuri în vederea confiscării în valoare de aproximativ 870.800 de lei.

Marţi nu s-a permis intrarea în ţară a zece cetăţeni străini care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi ieşirea a 29 de cetăţeni români din diferite motive legale. 

Ambasadorul Ucrainei la București: Este responsabilitatea noastră comună să ne asigurăm că dictatorii şi figurile autoritare nu pot înfrânge democraţii

 

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, a declarat, marţi, că ucrainenii "luptă şi pentru valori democratice" şi că "este responsabilitatea noastră comună să ne asigurăm că dictatorii şi figurile autoritare nu pot înfrânge democraţii".

Diplomatul a participat la o ceremonie de recunoaştere onorifică dedicată companiilor şi instituţiilor care au sprijinit Ucraina cu donaţii semnificative în anul 2022, organizată de Fundaţia Scheherazade.

"Azi, Ucraina continuă să lupte nu doar pentru propria existenţă şi pentru dreptul de a-şi alege propriul viitor - drept care trebuie să fie unul intrinsec pentru fiecare naţiune - ci ucrainenii luptă şi pentru valori democratice, demnitate umană şi libertatea tuturor popoarelor din Europa. În această luptă, Ucraina plăteşte preţul suprem. Este o răscruce definitorie pentru direcţia viitoare a Europei în secolul acesta. Este responsabilitatea noastră comună să ne asigurăm că dictatorii şi figurile autoritare nu pot înfrânge democraţii", a spus Ihor Prokopchuk.

El a vorbit şi de importanţa solidarităţii arătate ţării sale.

"Alături de enormul curaj şi de voinţa indestructibilă ale poporului ucrainean şi ale forţelor armate ale Ucrainei, solidaritatea internaţională cu Ucraina şi responsabilitatea civică ale mai multor firme, ale societăţii civile şi ale persoanelor din lumea întreagă au devenit stâlpi esenţiali ai încrederii noastre că Ucraina va câştiga în faţa agresorului şi îl va înfrânge", a afirmat Prokopchuk.

Ambasadorul a subliniat că războiul de agresiune al Rusiei împotriva ţării sale a început în februarie 2014, "când forţele armate ruse au invadat teritoriul ucrainean din Crimeea, încălcând în mod flagrant normele de bază ale dreptului internaţional şi principiile coabitării paşnice între state".

"Anul trecut, în februarie, fără niciun motiv în afara dorinţei de a domina şi cea a expansiunii teritoriale, Kremlinul a început cel mai mare război din Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Noi nu credeam că un război la o scară atât de largă va izbucni în secolul XXI şi am făcut tot ce am putut pentru a-l evita", a arătat el.

Totodată, a apreciat că "solidaritatea cu Ucraina nu este doar o chestiune de alegere morală, de a fi de partea dreptăţii, în istorie, ci şi o chestiune legată de propriul interes al ţărilor care cred în regulile dreptului internaţional şi în securitatea bazată pe reguli".

"Victoria Ucrainei va fi o victorie pentru toate democraţiile, pentru toate naţiunile care se bazează pe respectarea legii", a punctat Ihor Prokopchuk.

El a amintit de mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin.

De asemenea, a vorbit de nevoia de asistenţă internaţională pentru Ucraina atât în ceea ce priveşte tehnica militară - în special aceea de apărare antiaeriană - cât şi în ceea ce priveşte reconstrucţia ţării sale.

"Pentru ca acest război să fie câştigat, forţele ruse trebuie să fie înfrânte pe câmpul de luptă, iar ucrainenii deja au demonstrat că pot să facă acest lucru. Livrarea rapidă de ajutoare militare şi asistenţă este esenţială, pentru a încheia acest război", a subliniat ambasadorul Ucrainei la Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel