APEL pentru Guvernul Orban. Se cere RETRAGEREA lui Tudorel Toader. Reacţia fostului ministru: "Era PREVIZIBIL!"

Andreea Cosma |
Data publicării:

O organizație nonguvernamentală din Iași îi cere lui Ludovic Orban retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția. Reset invocă faptul că activitatea fostului ministru al Justiției a fost în „totală contradicție cu principiile, valorile, statutul și chiar recomandările Comisiei”.

„În urma analizei mandatului dlui Tudorel Toader (23 februarie 2017 – 24 aprilie 2019) și a modificărilor pe care acesta le-a operat la legile Justiției, inclusiv înființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SSIIJ), am constatat că activitatea dlui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției a fost în totală contradicție cu principiile, valorile, Statutul și chiar recomandările exprese ale Comisiei de la Veneția, organism constituit în cadrul Consiliului Europei. De asemenea, știm cu toții faptul că dl Toader a fost și este în continuare membru în cadrul acestei Comisii, desemnat de statul membru, adică Guvernul României", se arată în solicitarea Reset Iași.

Reprezentanții ONG-ului susțin că au adresat în februarie 2019 o scrisoare către Comisia de la Veneția, în care au descris măsurile luate de fostul ministrul al Justiției.

Ei au întrebat, printre altele, ce măsuri poate lua Comisia de la Veneția în cazul în care unul dintre membrii săi „acționează contrar Statutului”, dacă îl mai consideră calificat și în ce condiții poate fi exclus sau revocat un membru al Comisiei.

În răspunsul primit se arăta că este sarcina statului membru să se asigure că un membru individual îndeplinește criteriile definite în Statutul Comisiei.

Organizației i s-a răspuns, totodată, că nu există nicio procedură în virtutea căreia Comisia să poată excludă sau să suspende un membru, însă, potrivit Regulamentului de procedură, un membru nu poate vota pe o speță care vizează țara care l-a desemnat.

„Având în vedere angajamentele asumate de Guvernul pe care îl conduceți, inclusiv repararea modificărilor toxice operate în justiție de către guvernul anterior, repunerea României pe direcția respectării recomandărilor partenerilor noștri (Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO etc.), vă solicităm să transmiteți un memorandum de retragere a încrederii statului în dl Tudorel Toader, cu solicitarea de înlocuire a fostului ministru în Comisia de la Veneția", scrie Reset Iași.

Retragerea lui Tudorel Toader ar putea fi făcută în decembrie, când are loc următoarea reuniune anuală a Comisiei de la Veneția, spun reprezentanții organizației, potrivit Mediafax.

Există deja voci care spun că Guvernul Orban se pregătea deja să îl retragă pe Tudorel Toader.

Fostul ministru a venit şi cu o reacţie pe acest subiect:

"Era previzibil acest demers, in conditiile in care multi sunt cei care isi doresc sa fie membri titulari in Comisia de la Venetia. Ramane de vazut. Guvernul anterior a mentinut calitatea de membru supleant pentru Bogdan Aurescu. Cel mai probabil este faptul ca voi trimite o scrisoare deschisa catre presedintele Comisiei de la Venetia. Eu cred ca vor face un astfel de demers", a spus Toader, pentru ŞtiripeSurse.ro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel