Anunţul premierului Orban, despre pensii şi alocaţii: „Majorarea cu 40% nu poate fi susţinută financiar. Generează un pericol grav”

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
gov.ro
gov.ro

Majorarea pensiilor cu 40% din toamnă nu poate fi susținută financiar și ar fi "un pericol grav pentru echilibrul financiar al României", a afirmat duminică seară Ludovic Orban. 

 

 

”Le vom creşte în aşa fel încât să le putem plăti fără să tipărim bani”, a afirmat premierul, care a susținut că procentul de creștere nu poate fi anunţat public deocamdată.

”Procentul cu care vor creşte pensiile nu poate fi deocamdată anunţat public. Sigur, ministrul Finanțelor a anunțat un procent de 10% (...) E ca într-o companie - dacă scad veniturile, nu poţi să măreşti salariile. În acest moment încasările la bugetul de stat și de pensii au scăzut semnificativ, în ciuda eforturilor noastre. Este posibil ca anul acesta să nu avem creștere economică, să avem o scădere economică. Economiștii îi spun creștere economică negativă. În condiţiile astea, nu poţi să-ţi baţi joc de oameni şi să le promiți lucruri pe care nu le poţi realiza. Le vom crește astfel încât să le putem plăti fără să tipărim bani”, a declarat Ludovic Orban la România TV.

Întrebat cum crede că se va putea ajunge totuși la o majorare a pensiilor cu 40%, premierul a susținut că o astfel de creștere ar fi fost foarte greu de făcut chiar în condiţiile în care România ar fi fost într-o situaţie economică favorabilă. "Suntem într-o criză economică, criză care a afectat veniturile la bugetul de pensii, cât şi la bugetul se stat. Se vede limpede că majorarea cu 40% nu poate fi susţinută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul financiar al României”, a declarat Orban.

 

”Vom căuta o soluţie, nu ne putem permite dublarea alocaţiilor”

 

Întrebat despre dublarea alocaţiilor copiilor, Orban a răspuns: ”Vom căuta o soluţie, nu ne putem permite dublarea alocaţiilor”. El a amintit că alocațiile au fost dublate şi în primăvara anului trecut, iar acea majorare implică cheltuieli de 7 miliarde de lei la buget, care ”sunt foarte greu de suportat”. ”Vom da o garanţie privind dublarea alocaţiilor, dar va trebuie să gândim un calendar de creştere a alocaţiilor”, a adăugat premierul.

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel