Antonio Tajani reconfirmă sprijinul ferm al Italiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o întrevedere cu Antonio Tajani, vice-prim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al Italiei, în care au agreat organizarea unei noi şedinţe comune a celor două guverne.  

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, cei doi oficiali au stabilit şi organizarea unui forum de afaceri în marja şedinţei comune, "ceea ce ar da un impuls suplimentar cooperării multisectoriale dintre cele două ţări".

În cadrul întâlnirii, care a avut loc în marja reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele NATO, cei doi miniştri şi-au exprimat satisfacţia faţă de dinamica dezvoltării cooperării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic Consolidat România-Italia, fiind de acord că există un potenţial consistent pentru extinderea relaţiilor dintre cele două ţări în toate domeniile de interes comun.

Demnitarii au salutat consolidarea tendinţei ascendente a schimburilor comerciale din acest an, de cca 20% în primele opt luni, care vine după o valoare record înregistrată în comerţul bilateral în anul 2021, respectiv 16,55 de miliarde euro, precum şi consistenţa cooperării la nivelul comunităţilor de afaceri şi a relaţiilor inter-umane, fiind evocată contribuţia valoroasă în acest sens a numeroasei comunităţi de români din Italia, precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul securităţii, ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit pentru contribuţia constantă a Italiei la asigurarea securităţii ţării noastre, prin participarea la misiunile de poliţie aeriană în România. Oficialul român a mulţumit omologului său şi pentru "sprijinul ferm" al Italiei în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen şi adoptarea cât mai rapidă a unei decizii în acest sens, se arată în comunicatul MAE.

La rândul său, oficialul italian a reconfirmat sprijinul ferm al Italiei pentru aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi a mulţumit României pentru sprijinul constant acordat pentru reducerea presiunii migratorii pe care o resimte Italia, mai precizează comunicatul menţionat.

Guvernele României şi Italiei au desfăşurat două şedinţe comune. Prima s-a desfăşurat în anul 2008, la Roma, iar cea de-a doua a avut loc la 30 mai 2011, la Bucureşti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel