ANRE: Suspiciuni de manipulare a pieței în cazul unor furnizori de energie

Loredana Iriciuc / 08 iun, 13:38

Anumite achiziţii ale furnizorilor de energie au condus la apariţia unor posibile suspiciuni de manipulare a pieţei, anunță ANRE, care verifică și determină sumele care se cuvin spre decontare de la bugetul statului prin intermediul bugetului Ministerului Energiei, conform OUG nr. 118/2021.

În cadrul ANRE a fost constituit un Grup de lucru, în vederea desfăşurării activităţii de colectare, verificare date, întocmire fișe de analiză și determinarea respectivelor sume.

Grupul de lucru este format astăzi din 31 de experţi şi 3 experţi IT, coordonaţi de către Direcţia Generală Monitorizare şi Investigaţii. Fiecare expert are alocaţi, în medie, 3-4 operatori cu care comunică în mod direct cu privire la datele încărcate în Platformă IT pusă la dispoziţie de către ANRE în vederea aplicării prevederilor Ordonanței de Urgență antemenționată, iar în cazul în care constată deficienţe sau incorectitudini cu privire la datele încărcate, aceștia încearcă să remedieze situația în cel mai scurt timp.

Pe parcursul verificărilor au fost constatate situaţii în care unii operatori au încărcat, în vederea stabilirii eligibilităţii, doar contracte de achiziţie a energiei electrice/gazelor naturale cu preţul cel mai mare. Experţii ANRE au sesizat acest aspect, iar operatorii au procedat la remedierea și îndreptarea acestor situaţii, încărcând toate contractele de achiziţii ce asigurau livrarea de energie electrică sau gaze naturale în vederea acoperirii consumului clienților finali pe perioada aplicării OUG nr. 118/2021.

 

Experţii au mai sesizat că anumite achiziţii au condus la apariţia unor posibile suspiciuni de manipulare a pieţei

 

De asemenea, experţii au mai sesizat că anumite achiziţii au condus la apariţia unor posibile suspiciuni de manipulare a pieţei. În acest sens, conform Regulamentului de funcţionare al Grupului de lucru şi a procedurilor interne precum şi a legislaţiei incidente, au fost întocmite note de sesizare către Direcţia de Investigaţii din cadrul Direcţiei Generale Monitorizare şi Investigaţii. Aceasta din urmă a preluat sesizările, ele aflându-se astăzi în diferite faze de analiză. În situaţia în care se vor constata încălcări ale legislaţiei specifice, se vor aplica sancţiunile prevăzute de lege. În momentul rămânerii definitive a sentinţelor judecătoreşti ce vor consfinţi cele constatate de către Direcţia de Investigaţii, aceste cazuri vor fi date publicităţii.

Pentru perioada noiembrie 2021 - martie 2022, ANRE a înregistrat 250 de cereri de la 66 de companii, din care au fost apro ate 61 de cereri, iar 38 au fost declarate neeligibile. Suma totală transmisă către Ministerul Energiei este de 100.080.578,08 lei, valoarea totală a cererilor neeligibile este de 3.442.428,91 lei, iar valoarea totală solicitată este de 103.523.006,99 lei. Diferența de 151 de cereri depuse pentru decontare, se află în diferite stadii de analiză, precizează instituția, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0