Andrei Caramitru: "Declinul capitalismului și democrației"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Andrei Caramitru explică cum se funcționează capitalismul și democrația. 

"DECLINUL CAPITALISMULUI ȘI AL DEMOCRAȚIEI

Trăim niște vremuri foarte interesante. Toți avem impresia ca sistemul financiar și economic din Vest e funcțional, ca reprezintă capitalismul pur. Ca acolo exista democratie "perfectă". Din păcate nu mai e așa deloc. Si e foarte grav. Sa va explic:

1. Competiția între firme e extrem de redusă. Industriile au ajuns sa arate ca niște monopoluri sau carteluri. Puterea se concentrează in mâna câtorva firme. Revoluția tehnologică accelerează asta (puterea digitală e la Google, Facebook, Amazon și Apple, fiecare pe o nișă dominată total - atât). Efectul e pervers: salariile nu prea cresc, investițiile sunt reduse, firmele sunt hiper-profitabile și se mai și împrumută excesiv ca sa dea dividende uriașe. Asta înseamnă stagnare și creșterea inegalității.

2. Bursele sunt cvasi-manipulate. In mod normal ar trebui sa arate prețul real și sa încurajeze firmele bune sa crească. Însă - Băncile centrale, prin programele de "quantitative easing", cumpara de trilioane de dolari (!) acțiuni și obligațiuni ale firmelor private, din bani "imprimați". Asta a împins dobânzile spre negativ (!) - o aberatie economică. Banii astia ajuta iar doar firmele mari și marii acționari. Creaza inegalitate.

E ceva nemaiauzit și nemaivăzut in istoria lumii. Un sistem financiar uriaș, închis, non-democratic. Pentru ca cetățenii (inclusiv prin politicienii care ii reprezintă) nu au nici un mod de a interveni in ce fac marile firme și bancile centrale. Și - ca orice experiment ciudat - se va prăbuși. Rău de tot. Și atunci sa vedeți voi criza", a scris Andrei Caramitru pe pagina de Facebook. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel