Analiştii financiari estimează deprecierea cursului la 4,97 lei/euro în 12 luni

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Analiştii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 4,97 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 2,94%, potrivit Asociatiei CFA Society.

Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,88 lei/euro.

“Un procent de 90% dintre participanti anticipează o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală, neexistand nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8886, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9777, in conditiile in care anticipatiile individuale au variat intre 4,8500 si 5,1500. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2021/septembrie 2020) a inregistrat o valoare medie de 2,94%”, spun analiştii CFA.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

 

CFA Society a interogat analiştii şi cu privire la impactul economic al pandemiei

 

În ceea ce priveşte Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA pentru luna august, acesta a crescut faţă de luna anterioară cu 3,0 puncte până la valoarea de 33,3 puncte, iar faţă de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul a scazut cu 9,4 puncte, evoluţie datorată ambelor componente ale Indicatorului.

“Astfel, indicatorul conditiilor curente a crescut, fata de luna anterioatra cu 2,6 puncte, pana la valoarea de 22,5 puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 39,2 puncte. Indicatorul anticipatiilor a crescut in luna august cu 3,2 puncte pana la valoarea de 38,7 puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul anticipatiilor a crescut cu 5,4 puncte”, explică analiştii CFA.

Începând cu luna aprilie, CFA Society a interogat analiştii şi cu privire la impactul economic al pandemiei de COVID-19, deficitul bugetului de stat anticipat pentru 2020, evoluţia PIB pentru anul în curs, precum şi rata şomajului la finalul lui 2020.

 

Cea mai mare parte a respondenţilor anticipează un impact economic al cornavirusului

 

Răspunsurile centralizate pentru luna august arată că cea mai mare parte a respondenţilor anticipează un impact economic al cornavirusului care se va resimti puternic până în T2/2021, deficitul bugetului de stat anticipat pentru 2020 este de 8,3%, PIB-ul va scădea cu 4,7% în timp ce rata şomajului va creşte cu 7% până la finalul anului.

În ceea ce priveşte modul de revenire al economiei, cea mai mare pondere a respondentilor (40%) anticipeaza revenirea de forma unui semn « radical » adica, se va recupera rapid o parte din scaderea economica, iar recuperarea celeilalte parti va fi lentă.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (USA). În prezent, Asociatia CFA Romania are 250 de membri, scrie Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel