Ana Blandiana, decorată de Klaus Iohannis: „Ultimii noștri 30 de ani nu au fost niște ani liberi”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
presidency.ro
presidency.ro

Ana Blandiana a declarat, astăzi, la primirea decorației „Ordinul Meritul Cultural” ca președinte fondator al Memorialului Victimelor Comunismului, că cei 30 de ani post-comunism nu au fost liberi. Scriitoarea consideră acest moment „început al întoarcerii din infern”.

„Înainte de a vă mulțumi pentru această decorație, aș vrea să vă mulțumesc pentru ideea de a ne decora împreună, acest moment profund, acest moment care oricum este solemn prin ziua pe care ați ales-o, într-un omagiu pe care îl aduceți memoriei naționale, memoriei recente a României. Cea mai mare realizare a comunismului a fost distrugerea memoriei, a fost crearea omului fără memorie, a omului nou, a omului cu creierul spălat, care nu își mai aducea aminte nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut, în felul acesta, distrugându-se memoria. <>, spunea Albert Camus, și în pofida faptului că astăzi se împlinesc 30 de ani de când am căpătat libertatea, prin această definiție, ultimii noștri 30 de ani, post-comunism, nu au fost niște ani liberi, pentru că au avut prioritate minciunile, nu adevărurile istoriei noastre", a declarat Ana Blandiana, sâmbătă, la primirea decorației „Ordinul Meritul Cultural".

Ana Blandiana a afirmat că acest moment ar trebui considerat „început al întoarcerii din infern", care are legătură și cu ultimele alegeri, câștigate de Klaus Iohannis.

„Sunt mândră că primim, astăzi, această decorație. Aș vrea să menționez că nu sunt mândră doar pentru memorialul Sighet, ci mai ales că prin dumneavoastră, statul român a ajuns, în sfârșit, să înțeleagă că trebuie să fie mândru că în România a fost creat primul memorial al victimelor comunismului. (...) Vă propun să considerăm acest moment ca un început al întoarcerii din infern, un început care are legătură cu ultimele alegeri, cu faptul că nu numai dumneavoastră aţi trecut public un examen, ci şi poporul la fel", a mai zis aceasta.

Ana Blandiana, a primit decorație, ca președinte fondator al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet - Ordinul Cultural în grad de Cavaler, categoria E „Patrimoniul cultural național", Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet.

Președintele Klaus Iohannis a decorat, sâmbătă, mai multe personalități care au avut un rol determinant în lupta împotriva comunismului, printre care Ana Blandiana și Octav Bjoza. „Vă chem să fiți alături de mine în această revoluție pașnică a speranței", a spus Iohannis, potrivit Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel